Letošnja osrednja tema Tedna otroka, je bila »Zakaji in zatoji radovednosti«. Radovednost zajema mnogo več kot tisto, kar se moramo naučiti. Radovednost nas vodi h globljemu odkrivanju sveta okoli nas, novemu znanju, izkušnjam in spoznanjem. Otroci je imajo na pretek. Njihovo najpogostejše vprašanje je »Zakaj?«

V enoti Komen smo ta teden poimenovali kar Raziskovalni teden. Najprej smo si ogledali nekaj kratkih animiranih filmov, Lile Prap: Zakaj? Zato! V njih radovedna glavna junakinja zastavlja veliko različnih vprašanj in nanje išče odgovore.

Otrokom smo po ogledu zastavili vprašanje: »Kaj pa vas zanima?« S to iztočnico smo odšli po skupinah in ugotovili, da nas zanima zelo veliko stvari. Izmed vseh zastavljenih vprašanj si je vsaka skupina izbrala eno in tisto raziskovala.

  • Otroke iz skupine Žabice je zanimalo: »Zakaj je lev smešen?«.
  • Otroke iz skupine Sončki so izbrali vprašanje: »Kako pride tema?«.
  • Otroci iz skupine Levčki so raziskovali o levih.
  • Otroke iz skupine Krtki je zanimalo »Zakaj imajo metulji krila?«.
  • Otroke iz skupine Zajčke pa »Zakaj zajci skačejo?«.

Najprej smo razmišljali na glas, kaj že vemo. Vse naše domneve smo zapisali.

Potem smo se spraševali »Kje bi kaj več izvedeli? Koga bi vprašali? Kam bi pogledali?«

Tako smo pogledali na računalnik, v knjige, na telefon, vprašali smo starše, nekateri pa smo odšli tudi v knjižnico, kjer nam je knjižničarka Marija posredovala veliko informacij in nam odgovorila na vsa vprašanja. Otroci so bili navdušeni. Marija pa jih je spodbudila, da še pridejo v knjižnico in s sabo pripeljejo starše.

Vse ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo raziskovanja, smo zapisali na plakat in jih konec tedna predstavili prijateljem iz ostalih skupin. Raziskovanje je bilo otrokom zanimivo, saj so sami prišli do odgovora na zastavljena vprašanja in na teme, ki so jih zanimale. Izvedeli smo veliko novega.

Besedilo: Mateja Bežek Kosmač

Fotografije: Arhiv enote Komen

DOSTOPNOST