»Hudo je, ko vidiš, da pridejo otroci na letovanje z eno samo najlon vrečko, v kateri je luknjasta brisača. Res se srečujemo z groznimi stvarmi. To so otroci, ki nimajo ničesar,« so besede Dušanke Kosmač, s katero sem se pogovarjala ob zaključku humanitarne akcije. Iz srca je bila vesela stvari, ki smo jih za otroke zbrali v našem vrtcu.

Dušanka Kosmač je že vrsto let nosilka in izvajalka projekta ČLOVEK – SOČLOVEKU. K humanitarnosti jo veže moralnost, požrtvovalnost in čustvenost. Da ji resnično ni vseeno, prepoznaš v njenih besedah, v njenem izrazu. Po poti humanitarnosti stopata skupaj z možem Milošem  in oba kažeta tisto pravo skrb in srčnost do pomoči potrebnih, ki je resnična in iskrena.

V tednu od 16. do 20. oktobra 2023 smo se v vrtcu Dutovlje odzvali na povabilo gospe Dušanke k zbiranju igrač, družabnih iger, knjig, potrebščin za ustvarjanje in higienskih pripomočkov v humanitarne namene, za otroke.

Ravno  v tem tednu, 17. oktobra, je bil tudi »Svetovni dan boja proti revščini«, ki ga je leta 1992 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Namen tega svetovnega dneva je opozoriti na žrtve skrajne revščine, nasilja in lakote. Vse to pa na žalost obstaja tudi med nami. Samo videti  je treba. In pomagati.

Zahvaljujemo se vsem staršem in delavkam vrtca, ki ste se odzvali in podarili stvari v dobrodelne namene, za pomoči potrebne otroke.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Danijela Pipan

DOSTOPNOST