Skrb za zdravje ni nekaj samoumevnega, odvisno je predvsem od nas samih.  V vrtcu se še kako zavedamo, da moramo vzgojo za zdravje vgraditi v svojo zavest. Načrtno oblikovati pozitivna vedenja, stališča in odnose do lastnega zdravja.

Vrtec je pomemben sooblikovalec zdravih prehranskih in higienskih navad, ki bodo otroku ostale za vse življenje. Zdravje za prihodnost je odvisno od našega ravnanja danes. Vsi poznamo rek, da kar se Janezek nauči, to Janez zna. V vrtcu Dutovlje skrbimo, da otroke z vsakodnevnimi dejavnostmi spodbujamo in navajamo na skrb za svoje zdravje.

Skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano in za dovolj vnosa tekočine, otroci imajo na razpolago nesladkan čaj ali vodo. Zelo dobro so sprejeli tudi sadno dopoldansko malico. Poleg rednih obrokov jim vsakodnevno ponudimo raznovrstno sadje.  Da našo sadno malico še popestrimo, si občasno naredimo sadno kupo, iz pomaranč iztisnemo sok …. In tako poskrbimo za vnos vitaminov.

Tudi na osebno higieno ne smemo pozabiti. Preko dnevne rutine, pravljic, pogovorov … spoznavamo, kako lahko sami poskrbimo za lastno osebno higieno. Vzorno sodelujemo z ZD Sežana. Na naše povabilo nas večkrat obiščejo. Tako smo preko medicinske sestre in zobne asistentke na zanimiv način spoznali pomen pravilnega umivanja rok, pomen zdrave prehrane, pomen skrbi za naše zobe, razložili sta nam, kako se ubraniti bacilom … Taka srečanja pripomorejo, da otroci premagujejo strah pred obiskom zdravnika.

Naš vrtec je v neposredni bližini zelenih površin. Z otroki smo veliko zunaj in to v različnih vremenskih razmerah, ko piha veter, dežuje ali sneži – nič nas ne ustavi. Primerno se oblečemo in uredimo ter se odpravimo ven. Tako poskrbimo, da se naužijemo svežega zraka in dobimo dovolj vitamina D.

Otroci so neprestano v raziskovanju in gibanju. Zavedamo se, da ima gibanje pozitiven učinek na naše zdravje. Otrokom ponujamo najrazličnejše gibalne izzive. Tedensko izvedemo razgibavanje v telovadnici OŠ Dutovlje, izkoristimo vse kotičke vrtca, garderobo, igralnico, hodnik, igrišče, za najrazličnejše gibalne dejavnosti. Najraje pa se otroci zaigrajo in urijo gibalne veščine na bližnjem travniku in gozdu. Narava nam ponuja najrazličnejše naravne oblike gibanja. Odpravimo se na sprehode z raziskovanjem naše okolice, igramo se z naravnimi materiali, premagujemo ovire, tekamo, skačemo … in tako krepimo naš telo.

Nič manj pomembna pa ni skrb za duševno zdravje. Preko različnih socialnih iger in učenja veščin se otroci učijo medsebojnih odnosov ter sobivanja z vrstniki. Tako poskrbimo, da se imajo otroci v vrtcu lepo, se čutijo sprejete, vzpostavljajo prijateljske odnose, premagujejo težavice in probleme, ki nastajajo. Kajti tudi težave so del našega vsakdana.

V vrtcu Dutovlje se zavedamo, da je vzgoja za zdravje sestavni del življenja in dela v vrtcu, zato se trudimo, da otroke naučimo, da bodo znali storiti tudi sami kaj za svoje zdravje. To je gotovo največja popotnica, ki jo lahko damo otrokom za nadaljnje življenje.

Besedilo: Nataša Colja

Fotografija: arhiv vrtec Dutovlje

DOSTOPNOST