Prvi dan pomladi smo v enoti obeležili v sklopu prednostne naloge, in sicer s pravljico Oh, ta raček in z gibalnimi izzivi na prostem po pravljici.

Ker je otroke skupine Sončki, slikanica zelo pritegnila, smo se vanjo malo bolj poglobili. Pravljico smo večkrat obnovili ob slikah in knjigi. Pripovedovali sva midve, pripovedovali so otroci, pripovedovali smo skupno in individualno. Otroci so pripovedovali po svojih zmožnostih, nekateri zelo suvereno, podrobno, s celimi stavki, celo zgodbo, drugi le z besedami ob slikah. Pomembno je, da so se potrudili po svojih najboljših močeh in bili ponosni nase, da jim je to uspelo.

Po pravljici smo izdelali tudi pravo interaktivno sliko. Najprej smo list malo tršega papirja poslikali z zeleno, otroci bi rekli, travnato barvo. Nato smo na podlago odtiskali cvetlice različnih oblik in barv. Barve in oblike so izbirali otroci sami. Iz kartona, volne in papirja smo izdelali račka in le tega dali na vrvico tako, da se, ko ga premikamo iz enega dela slike na drugi, vidi, kot da se sprehaja po travniku, med rožicami.

Odšli smo na dolg sprehod in si pri kalu ogledali prave, žive račke. Ko smo se vračali nazaj proti vrtcu, nas je prijazna gospa Vida povabila na dvorišče, kjer smo si od blizu ogledali domače race, gosi, muce, psa, kokoške, petelina… Živali so se prosto sprehajale med nami. Bilo je posebno doživetje.

Besedilo: Mateja Bežek Kosmač

Fotografija: Mateja Bežek Kosmač

DOSTOPNOST