Cilj projekta, v katerega se je vključila skupina Žabic je, da otroci spoznajo, kako pomembna je varnost v prometu, da so pešci na poti v vrtec in šolo vidni ter, da skrbijo za svojo varnost kot udeleženci v prometu.

Z otroki smo se pogovarjali in omenili morebitne nevarnosti, ki prežijo na cesti. Kot pešci v prometu so otroci spoznali, da morajo biti vidni in previdni! Pomembno je, da imamo odsevnike, kresničke, … da smo opazni. Otroci so odgovorno sprejeli nasvete. Na sprehodu sta prva in zadnja otroka nosila svetle brezrokavnike z odsevniki, da sta varovala kolono otrok. Tudi v vrtec so nosili brezrokavnike, kape in oblačila, ki so imela odsevnike.

Izvedli smo različne dejavnosti, preko katerih so se otroci seznanili z varnostjo pešcev in se urili v varnem obnašanju v prometu. Učili so se pravilne hoje po pločniku, opazovali promet in prometne znake v okolici vrtca in se preizkusili v varni hoji na poti do vrtca. S pomočjo policista so se učili tudi varno prečkati cesto. Spoznali so različne vrste prometa. Na dano temo so otroci izdelali maketo vrtca in šole s pomembnimi prometnimi znaki, ki obveščajo in opozarjajo.

Besedilo: Erna Fabjančič

Foto: Mateja Bolčič

DOSTOPNOST