V vrtcu Dutovlje smo iz vročega in živahnega poletja vstopili v še vedno precej topel in še živahnejši september. Živahnejši je postal za nekaj otrok, ki so prvič stopili skozi naša vrata, pa tudi tisti, ki so v počitniških dneh ostali doma, so se znova vrnili. No, nekateri so vrtec zapustili in ga zamenjali s šolo. Tako pri nas najdete najmlajše Mucke, malo starejše Mravljice, še večje Pingvinčke in najstarejše Metulje. Za zidove naše hiše se je zopet vrnilo več smeha, veselja, igrarij, klepetanja, druženja, pa tudi nekaj joka.

September je bil namenjen predvsem temu, da se privadimo na nove igralnice, prijatelje, pravila, okolico, predvsem pa smo si vzeli čas za pestovanje in objeme ter za pripovedovanje o poletnih in drugih dogodivščinah. Strokovni delavci smo pripravili veliko vsebin, veliko teh nastane tudi sproti, ko nam otroci pokažejo in izrazijo, kaj si želijo, kaj jih zanima, kaj potrebujejo.

Že v prvem mesecu šolskega leta smo začeli z pravljičnimi vsebinami, praznovanjem jeseni, skupnimi druženji, pohodi, igrami v kostanjevih kučkah itd. Komaj čakamo in se že veselimo palačinkijade, časa, ko nas obišče dedek Mraz s predstavo, pustnih norčij in izdelovanja krofov, pa obiska non in nonotov,  pomladnih sprehodov in mnogo drugega. Veselimo se druženja in sodelovanja tudi s starši.

Želimo si in se trudimo, da bi bilo življenje v vrtcu prijetno, ustvarjalno, radovedno. Zavedamo se, da je treba predšolsko vzgojo razumeti kot pomembno za predšolskega otroka in ne kot pripravo na neko kasnejšo vzgojo in izobraževanje. Otroci potrebujejo nove izkušnje, doživetja, spoznanja, izzive. Gotovo pa bo igra pri vsem tem imela pomembno vlogo, saj je ta za otroka prijetna in najpomembnejša.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Danijela Pipan

DOSTOPNOST