V jesenskem času v vrtcu Dutovlje že vrsto let organiziramo pohod med vinogradi. Ta nas popelje po neverjetni kraški pokrajini, ki nas obogati s številnimi lepotami in nam postreže z omamnim vonjem po dozorelem grozdju.

Letošnja jesen je sončna in topla, zato kar vabi ven, v naravo. Nismo se pustili dolgo prepričevati …

Prejšnji četrtek smo se Pingvinčki po zajtrku odpravili na pohod po naši kraški pokrajini med vinograde. Najprej nas je pot vodila mimo šolskih igrišč, ki se občasno spremenijo v prireditveni prostor, do gozdička. V gozdičku prebiva sicer prijazna čarovnica, vendar precej zaspana in vsakokrat, ko gremo tu mimo, se trudimo, da je ne zbudimo. Skozi  gozdiček nas je vodila »pot Janka in Metke« in se zaključila na makadamski poti. Zavili smo desno in nadaljevali po Teranovi poti, čez železniški most, čez ostanek stare vojaške železnice do Škavnice, kjer so se otroci igrali  in raziskovali med skalami v hrastovem gozdičku.

Po brezskrbnih trenutkih igre smo znova vzeli pot pod noge in kmalu smo v zraku zaznali prijeten vonj po grozdju. V bližnjem vinogradu smo si privoščili sladkanje z grozdom, ki je čakal na nas v sicer že obranem vinogradu.

Med nadaljevanjem pohoda smo znova iskali in opazovali zelene tablice, ki so označevale Teranovo pot, ter se kmalu ustavili ob naslednjem vinogradu. Tukaj smo si privoščili sadje in pijačo iz nahrbtnika ter razposajeno igro med vrstami številnih trt. Bilo je ravno pravšnje vreme, ne pretoplo, ne premrzlo, sonček nas je božal, vinograd pa ponujal krasen prostor za igro.

Ura je neizprosno tekla in morali smo misliti na vrnitev. Pred nami je bil klanec, ki nas je peljal v zgornji del Dutovelj. Tam smo imeli čudovit razgled na številne vinograde in na oddaljeno hribovje. Nekoliko utrujeni smo se vračali po makadamski poti, zopet skozi gozdiček po »poti Janka in Metke« in se polni novih vtisov vrnili v vrtec.

Ob vračanju so bili občutki lepi, sproščenost popolna, utrujenost prijetna, na obrazih pa nam je igralo iskreno zadovoljstvo .

Tisti četrtek nam je kosilo še kako teknilo, počitek pa še bolj.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Karmen Gec Hočevar

DOSTOPNOST