Skupina Pingvinčki smo se v šolskem letu  2023/24 vključili v projekt »Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči«. Na ta način želimo ozavestiti, kako  zares pomembno je bivati  v naravi, biti z njo povezani ves čas, koliko nam narava lahko nudi in kaj vse lahko počnemo in tudi že počnemo v naravnem okolju.

Tudi sama sem ljubiteljica narave, bivanja v naravnem okolju,  v vsakem vremenu. Predvsem rada v naravi športam, se sproščam in s tem pridobivam energijo za nadaljnje življenjske izzive. Ko sem in pridem iz naravnega okolja, se počutim predvsem bolje. 

Spominjam se tudi svojih občutkov iz otroštva. Najraje sem bila zunaj, tekala, se lovila, skrivala, nabirala cvetlice, igrala s prijatelji in se marsikaj ob tem naučila. Bila sem srečna.

Danes je način življenja nekoliko drugačen. Predvsem si v naglici opravljanja vsakodnevnih obveznosti ne vzamemo dovolj  časa za bivanje v naravi. Ob tem pozabljamo, kako pomembno je, da to omogočimo našim otrokom!

Vrtec Dutovlje je zelo povezan z naravo. Bližina travnikov, vinogradov, gozda in vasi omogoča otrokom nešteto možnosti za aktivno preživljanje časa z vrstniki in izvajanje dejavnosti v tako imenovanih naravnih učilnicah.

Skupina Pingvinčki smo veliko zunaj, v naravi.  Radi se igramo v kostanjevih kučkah (gozdiček v bližini vrtca), hodimo na sprehode (npr. Teranova pot),  opazujemo naravo, opazujemo živali na pašnikih, pojemo, raziskujemo, poslušamo, se igramo, spoznavamo našo okolico, se učimo, prebiramo in  veliko družimo. Ob tem tudi skrbimo, da je naše okolje čisto in občasno izvedemo  čistilne akcije. Naravno okolje večkrat izkoristimo  za srečanja s starši.

Ob vsem tem  razvijamo pozitiven, odgovoren in spoštljiv odnos do narave ter  skrbimo za  zdravje in  se ob tem učimo.

Tudi v prihodnje si želimo ohraniti stalen stik z naravo in nuditi otrokom veliko izzivov v naravnem okolju. Na ta način bomo še naprej otrokom krepili samozaupanje, samozavest, razvijali ustvarjalnost, inovativnost, domišljijo in radovednost.

S projektom »Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči«  želimo še bolj ozavestiti pomembnost učenja v naravnem okolju, poskušamo prenesti čim več dejavnosti iz igralnice v naravo.

Ob tem ne gre pozabiti, da tudi starše ozaveščamo o pomembnosti bivanja zunaj, v naravi.

Le tako bodo naši otroci bolj srečni in zdravi.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Karmen Gec Hočevar

DOSTOPNOST