Biba torto meša.

Vija, vaja, vija, vak.

Biba torto reže.

Šlik, šlak, šlik, šlak.

En kos ti dobiš.

Drugega pa mala miš.

(Biba buba baja, Mira voglar)

Bibarija je igra med otrokom in odraslim. Bibe pa so naši prsti, ki se sprehajajo po otrokovem telesu. Za otroke so zelo zabavne, spodbujajo govorno komunikacijo ter povezavo med otrokom in odraslim. Po določenem času pa začnejo Bibarije potekati že med otroki samimi.

Z Bibarijami avtorice Mire Voglar se pri Ribicah veliko igramo. Vsi neizmerno uživajo, ko se usedejo na naša kolena in pričnemo s »klopa, klopa, klopa klop, konja ženeta galop…«, ali pa ko po njihovi dlani »biba torto meša«, in po hrbtu se »biba buba baja se po hrbtu sprehaja in nagaja..«, na kahlici pa je pravi hit »klin, klin, klan, dober dan, so tukaj usta vsepohrusta…«. Da imajo otroci res radi bibarije največ povedo iskrice v njihovih očeh in nasmeh do ušes. Ter seveda stegovanje rokic z besedami »še meni, še meni«.

V sklopu prednostne naloge našega vrtca smo se odločili, da naredimo tudi Bralni nahrbtnik na temo Bibarij. V nahrbtniku je knjiga Mire Voglar Bibarije ter Knjiga vtisov s praznimi stranmi. Vsako sredo nese nahrbtnik en izmed otrok domov, nato skupaj s starši izvajajo bibarije in ustvarjajo na to temo. V ponedeljek prinesejo nahrbtnik nazaj v vrtec, kjer si ga skupaj z ostalimi otroci ogledamo. Veste kako so otroci ponosni na svoj izdelek! Prvi utrinki so že pri nas v vrtcu. Koliko ustvarjalnosti in domišljije se kaže tej naši knjigi. Kako ponosni smo na vas – starši, super ste!

P.S. Vse bibarije odkrijete v knjigi Biba buba baja avtorice Mire Voglar.

Besedilo: Tina Tavčar

Fotografije: Tina Tavčar in Urša Mrak

DOSTOPNOST