Letošnja tema Tedna otroka (2.–8. 10. 2023) je bila Zakaji in zatoji radovednosti. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo.

V vrtcu Štanjel smo v tem tednu bili zelo radovedni ter se nekaj novega naučili in izvedeli. Pogovarjali smo se, kaj sploh to je radovednost, kje najdemo odgovore, koga lahko povprašamo itd. Ker imajo otroci zelo radi glasbo, smo medse povabili mamo Mojco, ki nam je v družbi Pokovčka predstavila instrument sintisajzer. Zelo smo bili radovedni, kako lahko iz njega pride toliko različnih tonov, kako nastane melodija, zakaj ni prinesla klavirja, itd. Najbolj pa smo bili veseli, ko so lahko naši radovedni prstki potipkali po sintisajzerju. Naša radovednost je bila največja ob dnevu poskusov. Prelevili smo se v čarovnike in razmišljali, kaj vse se bo zgodilo, spremenilo in začaralo. Zelo uspešni smo bili, saj nam je vse uspelo, čeprav kdaj nismo ravno vedeli, kako nam je to uspelo. Zelo smo se razveselili tudi obiska prvošolcev, saj smo se skupaj družili in gibali na vrtčevskem igrišču. Skupaj smo premagovali razne ovire in preizkušnje.

Otroci so povedali:

     Radovednost je: da smo radovedni; da smo veseli, resni; vsi smo radovedni; da nekaj delaš.

     Kaj me zanima: živali; rojstnodnevna torta; kako lahko poka reli; divji prašiči; kako gre elektrika; o kraljični; samorogi; dinozavri; kako pride meteorit na zemljo; trava in kosilnice.

     Kje dobimo odgovor na radovednost: v svoji glavi, v knjigah; da vprašamo mamo, tata, nono, nonota; v gozdu; pri astronavtu; vprašamo Katarino; v šoli za elektriko (električist, to je tisti, ki čisti elektriko).

     V torek nas je obiskala Vitina mama Mojca. Ona zna igrati na sintisajzer.

       Najbolj mi je bilo všeč, ko smo čarali sintisajzer. Potem je igral kot bobni, harfa, kitara, orgle.

      Mi je bilo všeč, da smo igrali na sintisajzer.

      Pokovček je bil z njo, on živi v glasbeni šoli.

      Pokovček nam je razdelil slike od instrumentov, glasbil

      Mojca je na sintisajzer zaigrala kostanjčka zaspančka, ringa raja, kuža pazi, metuljček cekinček.

      Mojca se je učila klavir igrat v glasbeni šoli dosti časa, 6 let

      Nam je zaigrala na koncu tisto melodijo, lepo.

         Meni je bil pa všeč poskus vulkan. Katja je v kozarec nalila kis, barvo, malo vode in mikarbono (sodobikarbono). Potem je izbruhnilo kot vulkan.

      Naredili smo poskus s papirčkom. Smo dali papirček v lonček v vodo in barvo. In je šla barva gor po papirčku, se je posrkala v list.

Najbolj mi je bil všeč poskus, ko sem v lonček potočil v lepilo – mleko, ki počasi teče (kondenzirano mleko) in potem v mrvice. V lonček smo nalili mleko in se je mleko pobarvalo, notri so padale pisane mrvice. Na koncu smo mleko popili.

      Naredili smo poskus s praškom – poprom. V krožnik smo dali vodo, notri stresli poper. Kazalec smo potočili v lepilo in ko smo ga dali v vodo,  se je poper zmaknu. Poper se je umaknil proč.

      Obiskali so nas prvošolčki. Igrali smo se na igrišču: nogomet, se gugali in grabli listje.

      Zelo mi je bilo všeč, da sem se lahko igrala s prvošolci.

Mami Mojci se zahvaljujemo za glasbeni dopoldan.

Besedilo: Mojca Mozetič

Fotografije: arhiv vrtca Štanjel

DOSTOPNOST