V vrtcu Sežana – enoti Lehte smo še posebej ponosni na pesnika Srečka Kosovela, rojenega v Sežani, ki bi letos praznoval 120. let. V letošnjem letu je občina Sežana razglasila kulturni dan v spomin na njegovo rojstvo. Tako smo se na njegov rojstni dan, 18. Marca, otroci in strokovni delavci skupin “Sovice, Levčki in Zajčki” odločili, da otrokom na njim najenostavnejši način predstavimo Kosovelovo delo in njega samega, saj si želimo, da so ponosni na kraškega pesnika.

Tako smo si dopoldan v igralnicah prebirali pesmi iz pesniške zbirke »Medvedki sladkosnedki« (Deček in Sonce, Sultanček na vlaku, Naš prašiček, Sonček boža in druge). Najbolj všeč jim je bila pesem o beli mački, ki se nastavlja soncu in pesem o prašičku, nato pa smo predvajali še animacijo in recitacije pesmi iste zbirke ter si ogledali njegov portret.

Da pa bi si otroci še lažje predstavljali pomen Srečka Kosovela smo se odpravili na Kosovelov pohod po Sežani. Najprej smo se odpravili pred Ljudsko univerzo, kjer je bil Srečko rojen. Pred stavbo smo si ogledali kip Kosovela, ter se nato podali po Kosovelovi ulici do Kosovelovega doma. V kulturnem domu smo si ogledali razstavo, našli še nekaj podob Srečka, zaposleni pa so nas peljali tudi v dvorano, kjer smo na odru lahko zapeli nekaj otroških pesmi.
Med igro v parku pa smo otrokom pokazali Osnovno šolo Srečka Kosovela, ki je prav tako poimenovana po pesniku.

Tako otroci prepoznajo nekaj pesmi, ki jih je napisal “stric z očali” in najverjetneje bodo še nekaj časa mislili, da je vsak kip, ki ga vidijo, kip Srečka Kosovela.

Avtor: Maruša Seražin
Fotografije: arhiv vrtca Lehte


DOSTOPNOST