V enoti Sežana je v mesecu oktobru in novembru potekal gibalno-raziskovalni dogodek jesenskega časa – orientacijski pohod za najmlajše. Ta dogodek je otrokom omogočil raziskovanje narave, spoznavanje okolja in razvijanje veščin orientacije. Vse to v čudovitem okolju, v neposredni bližini vrtca, skozi park vse do bližnjega gozda.

Orientacijski pohod je bil organiziran v okviru jesenskih dejavnosti, ki spodbujajo aktivno preživljanje časa v naravi ter spodbujajo razvoj motoričnih in kognitivnih spretnosti pri otrocih. Vzgojiteljice so predhodno pripravile načrt poti, ki je vključeval številne kontrolne točke, na katerih so otroci reševali naloge in uganke.

Vse se je začelo s pripravami v vrtcu, kjer so najstarejši otroci v skupini bobri pomagali najprej z izbiro poti. Kasneje so pripravili vabila (za ostale skupine otrok v enoti) in na koncu pomagali pri izdelavi sredstev (markacije in druga slikovna ponazorila), ki so bila potrebna za izvedbo orientacijskega pohoda.

Pohod se je začel pred vrtcem, kjer nas je pričakalo prvo pismo z navodili in nekaj korakov stran že prva naloga. Ta nas je dodatno spodbudila glede varnega prečkanja prehoda za pešce. Otroci so se navdušeni in polni pričakovanj odpravili na pot, korak je bil veliko hitrejši, kot običajno, saj nas je gnalo zanimanje kaj vse nas čaka.  Pot nas je vodila skozi park, kjer smo morali opraviti različne naloge. Le te so bile zasnovane tako, da so spodbujale otroško radovednost, razvijale veščine orientacije in ohranjale zabavo. Preizkusili smo se v ustvarjanju z naravnimi materiali, izvedli terenski ogled dreves, našli smo kje živi odmev, poskrbeli za okolje, izvedli zvočni dnevnik z besedo, objeli drevesa v želji za bolj zelen svet, poslušali petje ptic in v zahvalo za zdrav in čist zrak naravi in drevesom zapeli pesem. Pa nismo razveselili samo narave ampak tudi bolnikov, ki so nas od nedaleč stran poslušali iz bolnišnice Sežana.

Po dobri uri raziskovanja so se otroci vračali v vrtec z nasmehi na obrazih in polni navdušenja. Ta orientacijski pohod je prinesel številne koristi, vključno z razvojem orientacijskih sposobnosti, povečano samozavestjo in spodbujanjem ljubezni do narave, obenem pa so imeli priložnost za odlično zabavo v naravnem okolju.

Na koncu orientacijskega pohoda so otroci, kot skupina prejeli zasluženo priznanje. Priznanje je bilo v povezavi z nalogo, ki so jo morali opraviti na eni izmed postaj. To je bil trenutek, ki je še dodatno okrepil njihov občutek dosežka in ekipno povezanost. Tako je orientacijski pohod v vrtcu Sežana postal nepozaben dogodek, ki nam bo še dolgo ostal v lepem spominu.

DOSTOPNOST