V zelo toplih in sončnih jesenskih dnevih smo veliko časa namenili sprehodom po bližnji in daljni okolici vrtca ter raziskovali gozd, ki nam je nudil obilico sence ter možnosti za raziskovanje, igro in mnogo poučnih izzivov.

Na prvi jesenski dan smo zaplesali skupaj s povirskimi mažoretkami. Svoje plesne korake pa so nam predstavile tudi plesalke iz plesnega društva Mavrica.

Ob obilici jesenskega sadja smo si pripravili zdrava in slastna sadna nabodala.

V tednu otroka v začetku oktobra smo organizirali pravo zbiralno akcijo starega papirja. Tudi naša skupina je s pomočjo staršev pridno polnila kontejner pred vrtcem. Bili smo zelo uspešni. Zbrali smo 454 kg papirja, kar je pomenilo, da smo uvrstili na drugo mesto izmed vseh skupin v naši enoti. 

V mesecu oktobru smo  organizirali prvo skupno srečanje pri domačih gasilcih v prostorih ZGRS v Sežani. Gasilci so nam predstavili svoje prostore, vozila in opremo. Mi pa smo se lahko preizkusili v gašenju z vodo. Zelo smo bili veseli, da smo se lahko z gasilsko lestvijo dvignili malo od tal in tako postali skoraj pravi gasilci.

Ko je v vrtcu »zagorelo«,  so v naš vrtec prihiteli gasilci s prižganimi sirenami in lučmi, tokrat le za vajo evakuacije. Vsi smo se pravočasno rešili in počakali na njihov prihod na zbirnem mestu pred vrtcem. Tudi tokrat so nam gasilci pokazali svojo zaščitno opremo in vozilo, v katero smo se lahko vsi povzpeli.

Konec novembra, na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka smo v vrtec povabili našo kuharico Bojano, da nam je demonstrirala izdelavo kruha. Skupaj smo poimenovali potrebne sestavine, opazovali, kako se zgnete testo in nestrpno čakali, da bo zmes vzhajala. Kruh so nam spekli v kuhinji, mi pa smo ga pojedli za popoldansko malico.

V okviru jesenskih dejavnosti je bil organiziran orientacijski pohod kot gibalno-raziskovalni dogodek. Ta je otrokom omogočil raziskovanje narave, spoznavanje okolja in razvijanje veščin orientacije. Vse to v znanem in čudovitem okolju, v neposredni bližini vrtca, skozi park vse do bližnjega gozda. Na cilju smo bili zadovoljni in kot skupina prejeli priznanje, ki je še dodatno potrdil otrokov občutek dosežka in ekipne povezanosti.

Kaj nam pomaga, da ostanemo zdravi smo spoznavali med srečanjem z diplomirano medicinsko sestro Ano. Nazorno nam je predstavila pomen gibanja, higiene, spanja in zdravega načina  prehranjevanja. Pri njeni predstavitvi smo vsi aktivno sodelovali.

V jesenskem času smo praznovali kar deset rojstnih dni. Vsi otroci v skupini Metuljčki smo tako dopolnili štiri leta.

Sedaj pa že vsi nestrpno pričakujemo dobre može in veselo praznično razpoloženje.

Besedilo: Mojca Može-Škapin

Fotografije: Mateja Berce

DOSTOPNOST