Anja Štefan: Marmelada
Tri sladke, mehke hruškice,
tri hruškice dišeče,
je jež povezal v culico
in zdaj domov jo vleče.
Čez kamenčke, čez vejice
in čez bodičje mlado:
doma razveže culico
in najde – marmelado.
V naši skupini smo si zadali pravcati kuharski podvig. Preizkusili smo se v pripravi domače hruškove marmelade. Najprej smo se usedli v krog in se pogovorili o sestavinah in pripomočkih, ki jih potrebujemo za današnje opravilo, nato smo si šli vsi dobro umit roke. Odrasli v skupini smo pripravili in očistili mize ter vsakemu otroku pripravili plitev krožnik in nož. Na krožnike smo jim polagali dele očiščenih hrušk, ki so jih otroci rezali na manjše koščke.
Ko so bile hruške drobno narezane, so jih otroci stresli v velik lonec, v katerem so se hruške nato kuhale. Otroci so vestno mešali, da se hruške ne bi prismodile. Prišel je čas pasiranja in otroci so se radi preizkusili tudi v tem, tako da je marmelada hitro postala gladka. Dodali smo sladkor in opazovali, kako se raztaplja. Po vrtcu se je razširil omamen vonj po hruškah in vsi smo komaj čakali, da jo poskusimo.
Ko se je marmelada ohladila, smo si jo namazali na kos kruha in jo z užitkom pojedli. Otroci so bili navdušeni, da so marmelado pripravili čisto sami, in ko je bila čez nekaj dni za malico marmelada, so spraševali: »Ma, a to marmelado smo tudi napravili mi?«
Besedilo: Rok Žvab
Fotografije: Rok Žvab
