5. junij je svetovni dan varstva okolja. Dan, ki so ga razglasili Združeni narodi in so ga prvič obeležili leta 1974, krepi globalno zavedanje o pomenu okolja in spodbuja k dejanjem za njegovo zaščito. Ob tej priložnosti smo obiskali komensko knjižnico. Po zanimivi pravljici: » Kako potujejo semena«, nas je knjižničarka Marija Umek povabila k sodelovanju v akciji Knjižnica semen. Knjižničarki smo obljubili, da semena posejemo in v jeseni »naša« semena, vrnemo v knjižnico, kjer bodo dobile novega lastnika.

V skupini levčki smo se akciji pridružili ter obeležili svetovni dan varstva okolja, ki spada med Unescove mednarodne dneve. Z otroki smo se pogovorili na kakšen način, bi lahko mi pripomogli in naredili nekaj dobrega za naravo in našo Zemljo. Dogovorili smo se, da bomo uredili gredice ter zasejali podarjena semena.

Tako smo na sončen četrtek, zavihali rokave, vzeli primerno orodje ter uredili gredice, ki jih imamo na našem igrišču. Dela ni bilo malo, z dobro voljo, pridnimi rokami in jasnim ciljem, nam je uspelo. Poskrbeli smo za plevel, presadili sončnice, v gredice dodali zemljo, vanje pa posadili različna zelišča. Semena fižola, marjetic in koruze, ki smo jih dobili v knjižnici, smo posejali v lonce. Na koncu smo vse dobro zalili z zalivalnikom. Sedaj nestrpno čakamo, da semena vzklijejo.

Besedilo: Monika Turk

Fotografije: Anita Cafuta

DOSTOPNOST