V skupini Medvedki smo bili v tem šolskem letu vpisani v projekt društva Sobivanje – “Živim zdravo”. Čez celo leto smo otroke ozaveščali o pomenu gibanja in zdrave prehrane. Izvajali smo določene gibalne vzorce, katere so do konca leta v celoti osvojili vsi otroci. Gibalne vaje so vsebovale: hojo po vseh štirih (kuža), tek na mestu (miška), plazenje po tleh (polž), sonožne poskoke (zajec) in počasno premikanje s težkimi nogami (medved). Iz meseca v mesec so napredovali in postajali vedno bolj spretni. K določenemu gibanju smo dodali tudi fotografije, ki so bile razporejene po igralnici, tako, da so otroci urili tudi orientacijo v prostoru. Vključili smo tudi umetnost, kjer smo za določeno gibanje peli pesmi.

Pripravljali smo recepte za zdrave obroke, kjer smo v večini  sodelovali  s kuhinjo. Pri določenih obrokih so pri pripravi sodelovali tudi otroci. Pomagali so npr. pri rezanju, lupljenju sadja in delitvi hrane med otroke. Veliko smo se pogovarjali o zdravi prehrani, izdelali smo plakat – Carrolov diagram ”Kaj je zdravo in kaj ne?” Za zadnji obrok večerja, smo k sodelovanju povabili starše, ki so se lepo odzvali z njihovimi recepti, izvedbami in fotografijami. Izdelali smo tudi knjigo z njihovimi recepti.

Otroci večino dneva preživijo v vrtcu, zato je pomembno, da jim omogočimo čim več gibanja, predvsem na svežem zraku in primerno zdravo prehrano.

Besedilo: Urška Jazbec

Fotografije: Urška Jazbec

DOSTOPNOST