Naravoslovje v vrtcu otroke aktivno vključi v raziskovanje različnih pojavov, ki jih zanimajo. Otroci že zelo zgodaj postanejo mali raziskovalci. Vse kar vidijo, želijo potipati, povohati ali okusiti. Mesec oktober nam je ponujal veliko paleto barv za raziskovanje.

Z otroki smo se odpravili do bližnjega pašnika in opazovali ovčke, na njivi smo zagledali buče, med hojo smo zaslišali šumenje listja. Tejina babica, nam je podarila košaro okrasnih buč. Buče so otroci tipali, prenašali, vohali in poskusili. Bučo smo tudi prerezali in ugotavljali kakšna je od znotraj. Otroci so hitro ugotovili, da ima semena in je mehka.

Otroci iz skupine Dinozavri so nam prinesli košaro kostanja in igra se je začela. Kostanje so otroci tipali, mešali, kotalili, v kotičku dom so jih pripravili za kosilo. Jesensko listje, storže, šipek in želode smo uporabili za likovno dejavnost in igro.

Slogan letošnjega Tedna otroka je bil » Zakaji in zatoji radovednosti ». Vzgojiteljica Mateja nas je povabila na predstavitev eksperimentov. Opazovali smo kako bruha vulkan, kako se napihne balon ter kako rožice v vodi plavajo. Jesensko raziskovanje je bilo zabavno in igrivo.

Zgodnje naravoslovje v predšolskem obdobju je zelo pomembno, saj otrokom privzgajamo čut do narave in s tem gradimo prihodnost za trajnostni razvoj.

Besedilo: Branka Trampuš

Fotografije: Branka Trampuš

DOSTOPNOST