Vsako leto vrtec Dutovlje organizira skupno srečanje za otroke in starše vseh skupin. Ker se že kar nekaj let  nismo podali med slikovite kraške vinograde, po »Teranovi krožni poti«, smo tokrat izbrali prav to.

Bil je četrtek, 12. oktober 2023, precej topel za jesenski čas. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno in sonček nas je spremljal vse do mraka. Začetek pohoda je bil ob 16.30 uri, pred našim vrtcem, kjer so najprej vsi udeleženci dobili nekaj napotkov. Otroci so v večini pripeljali s seboj svoje mamice, tatkote in sorojence, med nami pa je bilo tudi nekaj non. Pot nas je vodila po nezahtevnih gozdnih in vaških poteh, mimo številnih vinogradov, ki v vsakem letnem času ponujajo drugačno podobo.

Daljša kolona pohodnikov se je najprej vila mimo prireditvenega prostora praznika »Terana in pršuta«, nato skozi gozdiček, čez cesto, po makadamski poti, prečkala kraško železnico in se sprehodila po ostanku nasipa železnice Dutovlje-Povir.

Prvi postanek smo naredili ob Škavnici, kjer so se otroci zaigrali na kamniti naravni skulpturi. Ta vedno vzbuja radovednost in ponuja veliko možnosti za gibanje in raziskovanje. Pot smo nadaljevali do naslednjega postanka in se ob ostanku železnice Dutovlje-Povir okrepčali z dobrotami iz nahrbtnikov.

Na poti smo si ogledali kaverno iz prve svetovne vojne ter krajšali pot in se vračali proti vasi Dutovlje. Ob prečkanju železniške proge nas je z glasnim trobljenjem pozdravil tovorni vlak. Po manjšem vzponu smo prispeli do »Bunčetove domačije«, se na drugi strani hriba spustili navzdol,  mimo značilnega starega napajalnega korita za živino ter po makadamski poti prispeli do »poti Janka in Metke«, kot smo jo že dolgo tega poimenovali kar v vrtcu Dutovlje. Navado imamo, da po njej hodimo v tišini in to nam je uspelo todi tokrat, kljub številčnosti pohodnikov.

Že nekoliko utrujeni, nekateri tudi zaspani, smo se vrnili do vrtca. Preden smo se poslovili, smo male pohodnike pohvalili za njihovo vztrajnost in jim zaželeli lepo in mirno noč.

Popoldan je bil družaben, prijeten, aktiven, domov pa smo vsi odšli z lepimi vtisi.

Besedilo: Karmen Gec Hočevar

Fotografija: Danijela Pipan

DOSTOPNOST