V januarju smo izvedli projekt “Od pšeničke do potičke”, s katerim smo otrokom približali proces pridelave in predelave pšenice ter pomen tradicionalne peke kruha.

Z otroki smo si ogledali različno slikovno gradivo in posnetke o pridelavi pšenice, mletju moke in peki kruha nekoč. Pogovarjali smo se kako so moko pridelovali nekoč, kako so kruh pekli v krušnih pečeh in kako je bil in je kruh pomemben.

Naučili smo se in zaigrali pesem “Ob bistrem potoku je mlin”, jo spremljali z glasbili ter zaplesali. Tako smo glasbo in gib povezali tudi s kulturno dediščino.

Posejali smo pšenico, opazovali njeno rast in raziskovali različne nestrukturirane materiale (moko, semena, polento in testo). Otroci so jih tipali, vonjali in tako razvijali čutno zaznavanje ter fine motorične spretnosti.

Zaključno srečanje starimi starši in starši je bilo vrhunec projekta. Skupaj smo mesili testo in spekli kruh, ob tem pa delili različne izkušnje in si pripovedovali vesele zgodbe. Preživeli smo res lepo dopoldne.

Projekt je otrokom omogočil izkustveno učenje o hrani, tradicionalnih postopkih in pomenu sodelovanja. Povezali smo generacije in spoznali zgodbo vsakega kruha – od pšeničnega zrna do slastnega grižljaja.

Besedilo: Jerca Dakskobler

Fotografije: arhiv oddelka

DOSTOPNOST