Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje

Kraška krajina je prepredena s suhimi zidovi. Razlikujejo se po izgledu, velikosti, načinu gradnje. Vsem je skupno to, da hranijo znanja in vedenja naših prednikov.

Mreža suhih zidov Krasa predstavlja ogromen spomenik kulturne krajine. Sodoben način življenja nas je odtujil od narave in tudi kulturno dediščino suhih zidov, ki nas spremlja na vsakem koraku gledamo nezainteresirano.

Za naše prednike je bil kamen živ. Okolju so znali prisluhniti drugače kot danes. Njihov odnos kaže na spoštljivo sožitje z naravo. Ko se danes trudimo z vzpostavljanjem ravnovesja v naravi in razvijanjem različnih oblik trajnostnega razvoja, nam je prav življenje naših prednikov največji navdih in učitelj.

Osnovno poslanstvo konzorcija Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje, katerega partnerji smo tudi Vrtec Sežana, je zaščita in ohranjanje veščin suhozidne gradnje značilne za matični kras, izmenjava izkušenj, znanj in strokovnih informacij ter ozaveščanje širše javnosti.

Vrtec Sežana od leta 2014 se je kot partner pridružil na novo ustanovljenemu konzorciju, katerega namen je ohranitev in popularizacija kraške suhozidne gradnje. Prijavljenih je  6 strokovnih delavk.

 

Koordinatorki: Mojca Može Škapin in Jerica Hlad

Suhi zidovi krasa

https://www.vrtec-sezana.si/enote/senozece/1368-suhi-zidovi-krasa

2021-2021 za vrtec Senožeče Maja Anderlič Može

https://vrtec-sezana.si/dogodki/senozece/2021/pohod-ob-suhih-zidovih/

2021-2021 vrtec Sežana, skupina Medvedki z Nevijo in Tjašo

https://vrtec-sezana.si/dogodki/sezana/2021/pastirske-hisice/

Po poteh suhih zidov in pastirskih hišk

https://www.vrtec-sezana.si/enote/povir/1041-po-poteh-suhih-zidov-in-pastirskih-hisk

KAMENTON v Živem muzeju Krasa v Sežani, 19.9.2020

https://vrtec-sezana.si/dogodki/povir/2020/kamenton-2020/

SODELOVANJE:Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje VRTEC SEŽANA IN KONZORCIJ ter sodelovanje s KARIN LAVIN Šolsko leto 2017-2019

Foto utrinki festivala Kamna v Pliskovici, delavnice Življenje in rastlinstvo suhega zidu

https://vrtec-sezana.si/dogodki/2021/delavnica-suhozidne-gradnje-v-zivem-muzeju-krasa/

Dostopnost