Obvestila

Poletje v vrtcu

Poletje je čas dopustov, počitnic, toplega vremena in sproščenega vzdušja, zato delo v vrtcu poteka nekoliko drugače. Otroci iz različnih oddelkov se združujejo, menjava se strokovno osebje, a kljub temu je v vrtcu vedno poskrbljeno za varnost, udobje in vzgojno-izobraževalno delo. Le način dela je nekoliko prilagojen in je tako več časa namenjenega dejavnostim na prostem, igram z vodo, mivko, milnimi mehurčki, plesu ob glasbi, ustvarjanju z vodenimi barvicami, naravnim materialom in drugim dejavnostim s področij družbe, narave, matematike, jezika, umetnosti in gibanja, s katerimi spodbujamo celostni razvoj otrok.
V Vrtcu Sežana smo vključeni v projekt Varno s soncem, v sklopu katerega otroke ozaveščamo o škodljivih učinkih sončnih žarkov in načinih kako se lahko primerno zaščitimo pred njimi (igra v senci, uporaba zaščitnih pokrival, izbira primernih oblačil …). Poučne vsebine o zaščiti pred soncem otrokom predstavljamo preko igre in z medsebojnim sodelovanjem (na primer z izdelovanjem vremenskega koledarja, z igro senc »Pohodi mojo senco« oz. z opazovanjem in merjenjem lastne sence na prostem, s prepevanjem pesmi o poletju »Sijaj, sijaj sončece; Barčica po morju plava«, z jutranjim razgibavanjem, z umirjanjem ob klasični glasbi ali ob posnetkih zvokov narave, z družabnimi in socialnimi igrami, s pogovorom o soncu, poletju, zaščiti pred soncem, počitnicah ob uporabi različnih knjig in drugega didaktičnega materiala itd.) Prav tako poskrbimo, da imajo otroci na voljo vedno dovolj tekočine, za ustrezno hidracijo.
Skratka poletje je čas, ko tudi otrokom omogočimo bolj sporočeno, prijetno, varno in zabavno bivanje v vrtcu v družbi in skupni interakciji z otroki različnih starosti. Njihovo zadovoljstvo ob igrah in ustvarjanju si lahko ogledate v nekaj naslednjih fotografijah.

 

Zapisala: Helena Štolfa
Fotografije: otroci iz enote Lehte

Dostopnost