Grad, prijatelji Kenguruji in mi

Po elektronski pošti smo dobili sporočilo otrok iz skupine Kenguruji iz Sežane.


Prosili so nas, da jim pošljemo fotografije od Štanjelskega gradu. Takoj smo se odzvali na njihovo prošnjo, grad sami fotografirali in jim fotografije poslali. Preko spleta smo se tudi poklicali in se z njimi v živo pogovarjali. Povabili smo jih, da pridejo k nam v Štanjel, da bi jih zelo radi spoznali ter jim pokazali grad. Seveda so bili navdušeni in takoj smo se dogovorili za naše prvo srečanje.
V oktobru smo se pred našim vrtcem v Štanjelu zbrali otroci, starši in vzgojitelji obeh skupin. Skupaj smo se odpravili peš proti gradu kjer nas je pred grajskimi vrati pozdravil gospod Štefan Švagelj in nas popeljal do prvega presenečenja. Na grajskem dvorišču sta nas namreč pričakala grof Lenart in grofica Pavla. Grof nam je pokazal svoj meč, grofica pa nam je prebrala zgodbo o Ruskici. Gospod Štefan nas je nato popeljal po poti okrog gradu kjer smo si lahko ogledali grajski vodnjak, kraško hišo, grajski vrt, stolp in park. Skupaj z gospo Duško sta nam pripravila pogostitev s čajem, piškoti ter grozdjem. Ko se je že malo temnilo smo se odpravili skozi park nazaj do našega vrtca. Po poti nas je ustavila prijazna vaščanka Marija in nas pogostila z odličnim jabolčnim zavitkom, ter pečenimi kostanji.

Vsi smo bili zelo navdušeni nad našim srečanjem in smo sklenili, da se še kdaj vidimo. Ampak tokrat smo mi na vrsti, da gremo na obisk.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam s svojim trudom polepšali popoldne.

Za enoto Štanjel, Mateja Bežek Kosmač in Monika Turk