Skrb za zdravje

Mesec marec smo v skupini preživeli v duhu zdravega načina življenja. Z otroki smo se veliko pogovarjali o zdravju, zdrav način življenja smo vključili v dnevno rutino ter spoznali veliko novega.

 

Ko sem prvič v jutranjem krogu omenila besedo zdravje so otroci takoj besedo povezali z obiskom pri zdravniku. To je bilo izhodišče za igro vlog, izhodišče za nov kotiček v igralnici - ˝pri zdravniku˝. Ob temu smo dodobra spoznali naše telo in vsakodnevno ugotavljali kako hitro nam bije srce, kje se skrivajo naši možgani in kako močno lahko dihamo skozi nos in usta. Da bi ti naši tako zelo pomembni organi delali še veliko let brezhibno, smo vsakodnevno veliko gibali in enkrat tedensko obiskali bližnjo gozdno pot, da smo dodatno okrepili naša pljuča s kisikom.

Za domačo nalogo so otroci skupaj s starši izrezali slike s katerimi mediji, v časopisih, oglašujejo zdrav način življenja ( zdrava prehrana, pitje vode, gibanje, skrb za osebno higieno…). Prinesli so jih v vrtec in skupaj smo jih poimenovali ter nalepili na vidno mesto. Ponosni so bili na svoj izdelek ter na nove besede, katere so ob tem spoznali.

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Sežana, je k nam na obisk prišla medicinska sestra Ana. V dveh dopoldnevih nam je razložila in pokazala pripomočke, katere zdravnica potrebuje pri pregledu. Skupaj smo pregledali in oskrbeli vse plišaste živali v igralnici. Prav tako nam je razložila pomen umivanja rok in pokazala kako si jih pravilno umijemo. Otroci so ji sledili in navdušeno prizkusili njene pripomočke.

Največje navdušenje je bilo vsekakor ob obisku reševalcev z reševalnimi vozili. Razkazali so nam vozila ter nam razložili kaj počnejo v službi. Otroci so z zanimanjem raziskovali notranjost vozila ter postavili nešteto vprašanj:

  • Zakaj je postelja v avtu?
  • Kje imate sireno?
  • Zakaj so lučke?
  • Ste hitri?...

S sodelovanjem z zdravstvenimi delavci smo skupaj z nekaterimi otroki premagali začetni strah pred rednimi pregledi, merjenjem telesne temperature…Prav tako pa smo želeli skozi igro spoznati kako pomembna je preventiva za naše zdravje.

Skupaj smo obeležili tudi svetovni dan zdravja in sicer v ta namen smo izdelali odličen pomarančni sok iz svežih pomaranč. Otroci so vključili vsa čutila in uživali v vonju ter okusu.

Zdrav način življenja pri otrocih ozaveščamo spontano, vsakodnevno, v načrtovanih ter nenačrtovanih dejavnostih. Dovolimo si vplivati tudi na starše in poudarjati kako pomembno je za otrokov razvoj gibanje, zdrava prehrana, nega, ljubeč odnos. 

V tem prehitrem ritmu življenja včasih pozabljamo, da le zdrav, ljubljen, slišan otrok lahko napreduje in se spopada z vsakodnevnimi izzivi ter novimi ovirami.

Sežana, april 2019                                                       Besedilo in foto: Tijana Zlobec