Projekt "Živim zdravo"

Mi smo skupina Ježki. Stari smo od 2 do 3 leta.

 

 

V skupini nas je 14 otrok. Vodja oddelka je Alenka Potočnik in vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja Andrea Roberti. Ker se zavedamo kako pomembno je zdravje za razvoj otroka in nas smo v skupini izvedli različne dejavnosti. Tako smo otroke aktivno vključili v proces spoznavanja, da mu uživanje različne zdrave hrane, telesne vaje in počitek pomagajo ohranjati zdravje.

V mesecu septembru smo pričeli dnevno se odvajati od pleničke in se navajati na kahlico. Tako smo veseli , ko nam uspe se polulati v kahlico. Imamo že pet otrok brez plenic, ki redno uporabljajo školjko. Velik poudarek je na umivanju rok preden zapustimo kopalnico in seveda čistoča rok pred hranjenjem.

Gibanje je naša dnevna rutina,saj je to otrokova primarna potreba .Ko otrok začne obvladovati svoje roke, noge in trup, sčasoma začenja čutiti veselje, ugodje, dobro počutje, varnost in pridobiva samozavest. Vsakodnevno otrokom omogočava različne dejavnosti v prostoru:

- ob avdio spremljavi (glasba): prosto, bansi, ponazarjanje gibanja živali,

- rajalne, ljudske, gibalne in glasbeno didaktične igre,

- bibarije, ki vključujejo aktivno gibanje,

- s telovadnimi rekviziti,

- z odpadnim materialom,

- gibanje po vsebini zgodbe

- Fit telovadnica, igralnica  

in na prostem

- igrišče z igrali

- sprehodi po bližnji okolici,

- orientacijski pohodi

Udeležili smo se Svetovnega dneva hoje 15.10.2018 sprehodili smo se po bližnji okolici in opazovali naravo.

Skrbimo za Fit hidracijo. Vedno imamo v igralnici na razpolago za pit vodo ali čaj. Vsak otrok ima svoj lonček na dosegu rok in lahko po želji pije. Otroke spodbujava k pitju tekočine.

Za praznovanje rojstnega dne otroka pripravimo igralnico plezalnico. Slavljenec si v telovadnem kabinetu izbere rekvizite. Pripravimo igralnico. Pomaknemo odvečne mize k stenam, pripravimo tunele, iz vrvi naredimo pajčevino, stole zložimo v vrsto, po njih hodimo, kavče obrnemo čez njih plezamo, se vozimo z vozili, igramo z žogami in obroči… Skratka pripravimo eno nepozabno gibalno doživetje. Ko se otroci izživijo skupaj pospravimo igralnico. Otroku v krogu zapojemo pesem vse najboljše , mu zaželimo lepe želje in podarimo darilo.

Ob pripovedovanju pravljice Ježek in hruška sva navezala dejavnosti na jesensko sadje. Ko so otroci sadež prepoznali in poimenovali, so ga okušali. Izdelali plakat jesensko sadje. Pili so jabolčni, hruškov, slivov in grozdni sok. Sami smo si pripravili sadno solato. Bila je slastna.

Na dan tradicionalnega Slovenskega zajtrka nas je obiskal čebelar. Predstavil nam je delo čebelarja in čebelic. Okušali smo različne vrste medu.

Veseli december je mesec praznovanj in veselja. V skupini sva otrokom pripravila čajanko. Starše sva prosila za pomoč. Vsak otrok je prinesel od doma eno filter vrečko čaja. Skupaj smo pripravili čaj. Otroci so uživali ob pitju čaja, prijetni aromi in klepetu s prijatelji.

Meseca februarja smo izvedli skupno srečanje otrok in staršev v vrtcu Lehte. V telovadnici smo pripravili Fit telovadnico, kjer so otroci in starši uživali v gibanju. Otroci so sproščeno izvajali naravne oblike gibanja( hoja, tek, skoki, poskoki, valjanje, plazenje, plezanja…), starši pa so se preizkušali v ciljanju z obroči in igranju z žogo na koš.