Vasica Povir leži pod hribom Tabor, med cesto in železnico, ki pelje iz Divače v Sežano. V vasi je veliko znamenitosti. Med njim je tudi Zadružni dom, ki so ga krajani prostovoljno zgradili leta 1947. V njem so našli prostor za vrtec, ki je začel delovati leta 1980.
Vrtec je že od samega začetka dobro vpet v vaško življenje. Krajani se vrtčevskih otrok vedno razveselijo, ko smo na sprehodu. Večkrat se zgodi, da nas povabijo na svoje dvorišče, kjer opazujemo domače živali, se pogovarjamo, izvemo kaj zanimivega,… Ena izmed prednosti vrtca na vasi je tudi ta, da nudi okolica otrokom veliko možnosti za gibanje in raziskovanje v naravi.
V vrtcu se dogajajo pestre in zanimive stvari. Skupaj s KD France Žiberna Povir vsako leto priredimo novoletno prireditev, kjer pričakamo prihod Dedka Mraza in prireditev ob materinskem dnevu. Nastopamo ob krajevnem prazniku v mesecu juniju in se tako predstavimo širši javnosti. Uspešno sodelujemo s Krajevno skupnostjo, PGD Povir in športnim društvom. Ob vsakem novem letu obiščemo starejše vaščane in jih razveselimo s čestitko in pesmijo.