Pšenične polnozrnate testenine – »Moja pašta«

Otroci so ugotovili, da pri kosilu nikdar ne jemo vsi enakih testenin.

Zaradi alergije dobijo nekateri otroci drugačne testenine. Porodila se je ideja, da bi pripravili take testenine, ki bi jih lahko jedli vsi. Da bi bile testenine še zdrave, smo se odločili, da jih pripravimo iz polnozrnate pšenične moke.

ISKANJE IN PRIPRAVA SESTAVIN

Skupaj smo ugotovili, da za testenine potrebujemo moko in vodo. Vodo smo imeli v igralnici, manjkala nam je zgolj moka. Sprva smo želeli moko kupiti v bližnji trgovini. Ker pa nas je zanimalo tudi, kako pšenična moka sploh nastane, je pšenično zrnje od doma prinesla vzgojiteljica Karmen . Pšenico smo si v vrtcu dobro ogledali in otipali. V kratkem videu smo spoznali celoten postopek pridobivanja moke, od setve pa do žetve pšenice z žetvenim strojem in nato mletje zrn v moko.

Mletje pšeničnih zrn v moko dandanes ne velja več za vsakdanje opravilo, zato sem hotela, da otroci tudi sami izkusijo mletje zrn. V vrtec sem prinesla gospodinjski mlin na kamen. Najprej smo spoznali, kako je sestavljen, nato pa še kamne, ki so najpomembnejši pri mletju, saj drobijo zrnje, iz katerega nastane moka.

Otroci so v odprtino na vrhu mlina postopoma spuščali pšenična zrna, na drugi stani pa opazovali, kako je našo posodo polnila prava moka. Sami niso mogli verjeti, da nam je resnično uspelo iz zrn narediti moko.

PRIPRAVA TESTENIN

Imeli smo vse sestavine, opasali smo si predpasnike, pripravili delovno površino in izdelava testenin se je lahko začela. Najprej smo zamesili testo. Razrezali smo ga na hlebčke, da je imel vsak svojega. Hlebčke smo nato razvaljali z napravo za izdelavo testenin. Vsak otrok je svoje testo večkrat spustil skozi režo z gladkimi valjčki, da je dobil tanko testo, primerno za testenine. Testo smo nato spustili skozi valjčke za razenje testenin, natančneje rezancev. Rezance smo nato obesili na stojala, na katerih so se en dan sušili.

Ker rezancev kljub želji nismo mogli skuhati in pojesti, so jih otroci nesli domov. Vsak si je pripravil svoj rezancev poln paketek, ga primerno zaprl, mu nalepil našo nalepko in dodal recept za pripravo domačih polnozrnatih rezancev.

Iz vrtca Komen: Staša Svetlič