V vrtcu Dutovlje so štiri skupine otrok prve in druge starostne stopnje. Vrtec stoji v neposredni bližini osnovne šole, kar s pridom izkoriščamo tako, da sodelujemo s šolo na različnih ravneh.
Sama stavba vrtca je vpeta v naravno okolje. Bližina travnikov, vinogradov, gozda ini vasi, omogoča otrokom nešteto možnosti za aktivno preživljanje trenutkov z vrstniki in izvajanje dejavnosti v takoimenovanih »naravnih učilnicah«. Strokovne delavke dejavnosti načrtujemo tako, da jih v veliki meri izvajamo na prostem. Vsak otrok, ki je obiskoval naš vrtec pozna pot Janka in Metke, » Kostanjeve kučke«, kamnit most čez železnico ali pot v Skopo, kjer lahko opazujejo ovce, konje, koze… Sproščeno gibanje, raziskovanje, opazovanje v naravnem okolju, je del vsakdana našega vrtca. Glede nato, da sta osnovni otroški potrebi prav potreba po gibanju in igri, smo strokovne delavke vesele, da imamo v vrtcu tega na pretek.
Trudimo se tudi, da se otroci pri nas počutijo prijetno in varno,da so starši zadovoljni in da je vsem, ki se v vrtcu srečujemo enostavno lepo.