Miške z vrtca Štanjel, smo se letos odločile,da sodelujemo v projektu »Pasavček«.

Osnovni namen projekta je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo. Vsaka vožnja z avtomobilom, je za otroka posebno doživetje. Širi mu obzorja, med vožnjo spoznava okolico in promet. Vse to so razlogi, da mora biti vsaka vožnja tudi varna vožnja.
Projekt smo začeli v mesecu oktobru, podrobneje pa smo se mu posvetili v mesecu marcu. Najprej smo se med sprehodi pogovarjali o varnem in primernem obnašanju na cesti. Na sprehodih smo opazovali prometne znake, spoznavali njihov pomen in se seznanjali tudi z oblikami. Tako so kasneje otroci tudi naju opominjali, ko so videli kakšen prometni znak. V igralnici smo si izdelali plakat, kjer smo beležili, če so otroci bili pripeti. Ob metru smo se merili in ugotavljali, če smo dovolj veliki za določen avtosedež.
Risali smo vozila in jih razvrstil glede na način vožnje, reševali smo delovne liste o prometu in po številkah pobarvali lik Pasavčka. Naučili smo se deklamacijo o Pasavčku in veliko drugih pesmic o vozilih. Nastal je tudi likovni izdelek z naslovom »prometna ulica« in trganka semafor ter še veliko drugega.
V začetku in ob zaključku projekta sva otrokom zastavili enako vprašanje: ˝Zakaj moramo sedeti v stolčku in se zavezati s pasom?˝
V začetku projekta so odgovorili: ˝Da nas ne ustavijo policisti.˝
Ob koncu projekta pa so odgovorili: ˝Da se ne poškodujemo.˝ S tem odgovorom je bil najin glavni namen dosežen. Otroci pa so bili najbolj ponosni, ko so za sodelovanje v projektu prejeli medaljo z likom Pasavčka.

Za enoto Štanjel: Alenka Budin Vodopivec in Katarina Černigoj