Sežana

Semena in vrtovi

Ker vrtci predstavljajo prostor učenja, življenja in izkušenj sva z Rokom otrokom zagotovila, da si pridobijo znanja na temelju izkušenj, s pomočjo raziskovanja, poskusov ter preko praktičnega dela.

Z otroki smo se tako odpravili v trgovino Agropreskrba po zemljo in semena. Odločili smo se, da posejemo krešo in ognjič. Otroke sva povabila, da tudi sami prinesejo semena zelenjave ali rož, ki so jim všeč. Odziv je bil zelo velik. Otroci so namreč posejali krešo, ognjič, bučke, fižol, fižolete, paradižnik, kumarice, redkvice, grah, peteršilj, čili, jabolka in rože. Najlepše je bilo med prsti občututi zemljo. Ni jih motilo, da imajo sedaj umazane roke. Vsi so skrbno zasuli posejana semena. 

Ker smo že lansko leto uspešno posadili krompir in so to dejavnost že poznali, so otroci že nekaj vedeli o tem kaj vse potrebujejo rastline za rast, zakaj je dobro, da imamo samooskrbo, kako pomembno je, da znamo sami pridelati zelenjavo. 

Izdelali smo graf, v katerem sledimo napredku rasti posajene zelenjave in rož.  Otroci natančno vedo kdo je kaj posejal. Z najino pomočjo so izdelali tablice z napisi posajenega, tako da lažje opazujemo in beležimo napredek posamezne rastline in se pogovarjamo kaj se z rastlino dogaja in zakaj. 

Besedilo: Sabina Vlašić

Fotografije: Sabina Vlašić

Dostopnost