Sežana

Varno v vrtec

V projekt Varno v vrtec in šolo, ki ga razpisuje društvo Sobivanje, so vključeni tudi otroci iz skupine Pingvini. Glavni namen projekta je preventivno ozavestiti najbolj ranljivo skupino v prometu – otroke in mlade.

Z otroki smo se pogovarjali, kaj pomeni VARNO. Otroci so razložili, da to pomeni, da se ti nič ne zgodi. Začeli so pripovedovati, da se lahko zgodijo tudi nesreče. Sledil je pogovor, kaj naredimo, da smo varni v prometu. Otroci so povedali svoja znanja: da previdno prečkamo cesto, da pogledamo prej ko gremo čez cesto, da ne skačemo po cesti.

Pridružili smo se skupini Kameleončki in Kužki in skupaj s policistko Andrejo smo odšli po varni poti do Kosovelove knjižnice. Ob policistkinem opozarjanju, seznanjanju so otroci spoznavali, kako morajo hoditi, da bodo varni. Tako so spoznavali, da prej ko gredo čez cesto, je potrebno pogledati levo, desno in levo, da se prepričajo, da ni avtov, ali da se je avto popolnoma ustavil, nato je potrebno dvigniti roko in mirno prečkati cesto. Policistka je otroke tudi opozorila, da otroci v avtu sedijo na zadnjem sedežu v otroškem varnostnem stolu. Otroci so ji pritrdili, da so. Opozorila nas je, da naj imata prvi in zadnji otrok odsevne brezrokavnike. Razložila nam je tudi, kaj pomenijo prometni znaki.

Otroci so narisali okolico vrtca in kako varno prečkamo cesto. Seznanili smo se tudi s semaforjem. Otroci na sprehodih pridno upoštevajo pravila, ki so jih spoznali s policistko in ob pogovorih.

 

Besedilo: Vanda Femc

Fotografije: Vanda Femc

Dostopnost