Sežana

Od pšeničke do potičke

Letošnje šolsko leto smo se vključili v Unesco projekt Od pšeničke do potičke. Nosilec projekta je Osnovna šola Frana Metelka iz Škocjana. V projekt smo se vključili, da bi pri otrocih razvijali naklonjen in spoštljiv odnos do kruha, potice… in dela, ki ga vložimo v izdelavo le tega.

Najprej smo si ogledali film Od zrna do kruha, kjer smo videli kako zorjejo njivo, posejejo pšenico, jo požanjejo, zmeljejo v mlinu in kako spečejo kruh.

Spoznavali smo poklice, povezane s pridelavo in predelavo pšenice ter se igrali igrico pantomima poklici in zaplesali Ob bistrem potoku je mlin.

 

V vrtec sva prinesli pšenične klase. Otroci so si jih ogledali in ugotovili, da je podobna travi. Nato smo pšenico oluščili, jo posejali ter spremljali kalitev in rast le te. Izdelali smo plakat na katerem smo prikazali postopke, stroje, ki jih potrebujemo za pridelavo pšenice in izdelavo kruha.

V prazničnem decembru sva otroke in starše povabili, da v vrtec prinesejo recepte za izdelavo prazničnega peciva in piškotov. Tudi sami smo se preizkusili v peki slastnih piškotov, ki so bili okusni a malo pretrdi. Kasneje smo zamesili in spekli kruh, ki pa nam je mnogo bolje uspel. Veliko smo se igrali, mesili in izdelovali pecivo iz slanega testa. Otroci so poslušali pravljico Pekarna Mišmaš in ob njej ustvarjali.

Izdelke smo tudi razstavili pred našo igralnico.

 

 

 

Besedilo: Leonida Grgič Bizjak

Fotografije: Leonida Grgič Bizjak

Dostopnost