Sežana

Živimo z naravo – Živimo skupaj (UNESCO)

V letošnjem letu smo v enoti Sežana v skupini Dinozavri sodelovali v UNESCOVEM projektu Živimo skupaj. Načrte nam je žal preprečil potek epidemije, saj smo velik del leta izvajali vzgojno-izobraževalno delo v omejenem obsegu.

Tako smo se osredinili na zdrav način življenja, gibanje v naravi in v vrtcu ter uporabi sredstev, ki jih dobimo v naravi za različne igre. Že sam naravni prostor nam ponuja veliko možnosti za igro, tako smo v gozdu iskali različna skrivališča, delali smo hiške iz naravnih materialov, spoznavali smo kaj lahko dobimo v gozdu in uporabimo za našo prehrano. Nabrali smo drnulje iz katerih so nam v kuhinji pripravili sok. Ob spomladanskem prebujanju narave pa smo odkrili prve znanilce narave pomladi. Celotno dogajanje smo dokumentirali s fotografijami.

Pomemben cilj projekta Živimo skupaj je tudi ZNATI ŽIVETI SKUPAJ. V vrtcu to dosegamo s strpnostjo eden do drugega, z upoštevanjem želj in potreb tako na relaciji odrasli-otroci, kot tudi otroci-otroci. Pomembno nam je, da se vsak posameznik počuti dobro in varno. V februarju smo z otroki izvedli pogovor Kako se dogovarjamo o skupni igri. Tukaj je nekaj izjav otrok:

Radi se igramo skupaj, ampak če nas je preveč je potem karambol.

Lahko se zmenimo, da bi se nekaj istega skupaj igrali.

Ali pa poveva vsak svoje kaj bi se igrali in potem si izbereva tisto kar nam je boljše. Kar nam je bolj zabavno.

Jaz bi se pa igrala z I. pa pol si poveva kaj bi se igrale in se tisto igrava.

Mene pa ne pusti A. da povem kaj bi se igrala.

Če pa nekdo reče, da bi se kaj drugega igral se lahko igramo tudi tisto drugo. Če bi se jaz lovila se najprej malo lovimo potem pa se igramo kar drugi reče.

 

Naše raziskovanje se še ne zaključuje, v nadaljevanju šolskega leta bomo z otroki še naprej vzdrževali pozitiven odnos do narave in zdravega življenja. Raziskovali bomo naravo, jo opazovali in s pomočjo otrok dokumentirali s fotografijami. Na koncu leta bomo pripravili razstavo fotografij, ki jih bodo otroci naredili v gozdu in na travniku. 

Za enoto Sežana: Blaž Ukmar, Vanesa Turk in Karin Šturm

Dostopnost