Sežana

Zdravje v vrtcu

Otrok v predšolskem obdobju se doma in v vrtcu uči zdravih navad in načinov ravnanja, ki mu pomagajo ohranjati dobro počutje (skrb za svoje telo, pomen počitka, pomen uživanja zdravje prehrane, pomen gibanja … ). »Odrasle osebe ob različnih dejavnostih otroke navajamo na dejavno skrb za svoje zdravje in varovanje pred poškodbami. Izkušnje o manjših, komaj vidnih nevidnih bitjih (npr. bakterije) povežejo z razmišljanjem o zdravju in higieni rok in zob, pri tem pa pazijo, da se ne razvije pretiran strah pred temi bitji«. (Kurikulum za vrtce, str. 66).

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Sežana od leta 2018 izvajamo tudi zdravstveno vzgojne delavnice. Pri Netopirčkih smo prav v sodelovanju z medicinskima sestrama Ano Furlan in Alešo Birsa utrdili znanje in pomen o pravilnem umivanju rok in zob, brisanju nosu in pravilnem kašljanju v rokav. S pomočjo lutke in pravljice, sta otrokom to temo na primeren in zanimiv način približali otrokom.   

Nato  smo šli skupaj kupiti zdravo malico in otroci so si izbrali ananas in korenček, iz pomaranč pa so si iztisnili tudi sok. »Mmmm, kako je dober. Jaz bi si še eno pomarančo iztisnil!« je izjava enega od otrok.

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku 19. 11. 2021 smo se pogovarjali o kulturnih razlikah v prehrani. Otroci so narisali svoje zajtrke, ki so jih doma najljubši in jih primerjali s tem, ki smo ga prejeli na ta dan (maslo, med, jabolko, mleko in kruh).

Vsem želimo čim več zdravja, še posebej v zimskih mesecih, ki prihajajo.

Anja Krista

Dostopnost