Sežana

Z gibanjem do zdravja pri Čebelicah

V vrtcu smo redno izvajali gibalne minutke; razgibali smo celo telo; od vratu do nog. Vsakodnevno smo se gibali na prostem, svežem zraku; sprehod, igra na igrišču, pohod ali igra na igralih. Gibali smo se tudi v igralnici ob deževnem vremenu; naredili smo si poligon s skoki iz višine, plazenjem pod mizo, kotaljenjem na blazini, skoki v obroče, preskakovanje ovir… Igrali smo se razne igre kot so; Kdo se boji črnega moža, Gnilo jajce, Noč/Dan, Bela lilija, Ptički v gnezda, skrivalnice…  Z otroki smo spontano priredili tekmovanje v teku; v parih so tekli do določene točke ter nazaj, merili so se kdo je hitrejši.
Spoznavali smo različne vrste športov; košarka, nogomet, rokomet, odbojka.

S športnim društvom Poskokec smo izvedli mini olimpijado; izvajanje različnih poligonov; naravni materiali; les, hlodi, palice…
Izvedli smo tudi »celodnevne« pohode v okolici po gozdnih poteh. Pogovarjali smo se o naravi, ji prisluhnili, ptičjemu petju, žuželkam, brenčanju čebel… Iskali smo majhne žuželke, jih opazovali z lupo, oponašali njihovo gibanje. Na pohodu smo iskali tudi markacije. Podučili smo se o spoštljivem vedenju v naravi/gozdu. Brali smo pravljico; Čebelica Meli. Izdelali smo izdelek; čebelo na sončnici.

Listali smo knjige o gozdu, o gozdnih živalih. Jih spoznavali bolj podrobno preko pravljice; Živali pri babici Zimi. Spoznali smo okoliške živali; medveda, volka, veverico… Ogledali smo si posnetke gibanja teh živali, oglašanja, hranjenja… Odigrali smo tudi plesno predstavo o živalih, si izdelali kostume ter nastopili drugim osmim skupinam vrtca.

Udeležili smo se tudi plesnega dopoldneva z Mavrico.

Prvo srečanje s starši smo obarvali gibalno; s pohodom na bližnji hrib; Kokoš. Otroci so za prehojeno pot dobili medalje.

Nives Demark

Dostopnost