V tem šolskem letu smo sodelovali v projektu »Živimo zdravo« z namenom; da otroke in starše osvestimo in spodbudimo k bolj zdravemu načinu življenja.
Meniva, da imamo v današnjem času veliko dejavnosti in tem na temo zdravja, pa vendar sva se odločili, da bi v naše dejavnost vpeljale stvari, ki bi bile za otroke uporabne, življenjske in praktične
Najprej smo se pogovarjali kaj pomeni oz. kako živimo zdravo.-jemo zdravo hrano, se gibamo, skrbimo za osebno higieno, pijemo dovolj tekočine –predvsem vodo, dovolj spimo. Otrokom sva nato predstavili prehransko piramido, ter jo nalepili na mesto kjer so si jo otroci lahko vsak dan ogledovali, ter se ob njej pogovarjali.
Izdelali smo plakat o zdravi in nezdravi hrani iz sličic hrane, ki so jih skupaj s starši doma izrezali iz revij ipd. Otroci so tako hrano tudi sami poimenovali, povedali ali je zdrava ali nezdrava ter zakaj. Nato pa so sličico tudi sami prilepili na plakat.
Dnevno smo se tudi pogovarjali o hrani, jo spoznavali, ter poimenovali surovine, ki so jih imeli na krožniku. Skupaj smo se odpravili do bližnje tržnice in si ogledali, kaj ljudje na tržnici prodajajo. Tako smo tudi v naši igralnici izpeljali igro tržnice, kjer so se otroci zelo dobro vživeli v obe vlogi. Tako v prodajalca kot tudi trgovca. Otroci so v igri uživali, ter pokazali zanimanje za njo tako, da se vsak dan spomnili na njo.
Izdelali smo knjigo receptov zdrave hrane. Več staršev se je odzvalo in nam prineslo recepte, ki jih uporabljajo doma in jih opremili še z risbicami otrok. V skupino smo povabili kuharja Blaža, ki nam je predstavil svoj poklic, predstavil kuharske pripomočke in skupaj z njim smo naredili sadno kupo. Naučili smo se tudi uporabo nožev, saj smo sadje za sadno kupo sami izrezali (Seveda s pomočjo in primernimi pripomočki). Povabili smo tudi medicinsko sestro Ano s katero smo se pogovorili o osebni higieni in nam pokazala kako si pravilno umivati roke. Pogovarjali smo se o tem kako zelo pomembna v našem življenju je tekočina, ter počitek.
Dnevno smo tudi izvajali različne gibalne dejavnosti v prostoru in na prostem. Skupaj smo telovadili, tekali (se igrali igro lovljenja), delali različne gibalne vaje. Kljub vremenskim razmeram smo se odpravljali na svež zrak, tudi ko je deževalo (z dežniki. Izkoristili smo tudi dan, ko je snežilo, tako da smo se odpravili na zasnežen travnik.
Za enoto Sežana: Nevija Božeglav in Tjaša Zoretič