Sežana

OFS Kamenčki: Unescova priložnost – stara igra(ča) za novo veselje

Z Otroško folklorno skupino Kamenčki smo v šol. Letu2019/20 sodelovali v Unescovem projektu. Vanj je bilo vključenih 16 otrok, starih od 4 do 6 let iz skupin: Lisičke, Čebelice, Sovice, Kužki, Pikapolonice, Dinozavri, Kengurujčki, njihovi starši in stari starši. Srečevali smo se enkrat do dvakrat tedensko po eno uro. Pred izvedbo sva otroke nagovorili in seznanili s potekom projekta. To sva razložili tudi staršem na roditeljskem sestanku. Skupaj z otroki so vprašali stare starše, babice, dedke, none in nonote s čem so se igrali in katere igre so se igrali včasih. Vse so si podrobno zapisali in potem prilepili list z opisom igre ali igrače ali obe dve, skupaj z otrokom v to knjigo na levo stran, otrok pa je to narisal ali zalepil risbo na desno stran knjige. Spodaj so zapisali tudi informatorja npr: moja nona, nono… Milka Kovačeva roj. 1930 v Merčah ter otrok – avtojra risbe. Vsak otrok je imel knjigo doma en teden in jo nato v torek prinesel nazaj v vrtec. Skupaj smo jo prebrali, predstavili ostalim otrokom ter se igrali s starimi igračami in izvedli igre. V knjigo sva zapisali svoje raziskovanje tudi obe vodji. Iz vseh iger sem naredila zbornik, ki so ga prejeli vsi otroci. Izvedli smo štiri delavnice z informatorji, ki poznajo stare igre in igrače: dr. Stanislava Renčlja, nas je naučil igro Kikera, z Lenčko Žiberna smo izdelali punčke in fantke iz cunj, z Guerinom Kotrle nunalce, ga. Pepca Čehovin iz Doma upokojencev nam je pokazala kako se prede na kolovrat, Zora Cvitanovič pa je pletla in kvačkala. Eno od iger sem vključila tudi v našo letošnjo odrska postavitev, s katero bi se predstavili tako staršem kot otrokom ter na srečanju otroških folklornih skupin, ki pa je bilo žal zaradi epidemije neizvedljivo.

Slovenski etnolog in etnograf Milko Matičetov iz Koprive je izjavil:
Kdor reši pozabe en sam pregovor, samo drobcen rek, eno samo golo priliko, je lahko ponosen, da je pomagal graditi stavbo, ki so ji postavili temelje, in jo visoko dvignili naši najboljši možje. Ker še ni dovršena po svoji moči, lahko vsakdo prispeva.

Verjameva, da smo se s tem medgeneracijskim projektom vsi veliko naučili, prispevali k ohranjanju kulturne dediščine in smo ponosni, da smo v njem sodelovali.

vodji OFS KAMENČKI: Mirjam Štrukelj in Špela Poljanšek

Dostopnost