Sežana

Moje mesto, moja vas – Unescov projekt

V letošnjem šolskem letu smo v vrtcu v skupini Dinozavri spoznavali naše mesto Sežana. Sodelovali smo v UNESCO projektu Naš kraj njegova kulturna in naravna dediščina: Stare hiše nam pripovedujejo zgodbe. Obiskali smo različne institucije, kot so policija, gasilci, knjižnica in Kosovelov dom, spoznavali smo kje vse se nahajajo bolnica, zdravstveni dom, šola, nogometni stadion in še veliko drugih zgradb. Pogovarjali smo se, zakaj imamo vse te institucije, kdo v njih dela in kaj lahko mi dobimo v njih ali kako si z njimi pomagamo.
Naredili smo tudi e-zemljevid vseh obiskanih in spoznanih ustanov k njemu pa smo dodali tudi naša prebivališča. Mesto Sežana smo si ogledali kot celoto na računalniku, še pred tem pa s hriba ter izdelali načrt, kaj vse bi predstavili in pokazali našim prijateljem iz enote Lokev. Z njimi smo se dogovorili za obisk, pred tem pa smo si izmenjali nekaj informacij o vasi Lokev in o mestu Sežana. Za Lokavce smo izdelali kratko knjigo, v kateri smo predstavili vse, kaj smo v Sežani videli ter kar bi lahko njim predstavili in razkazali. Ker se mesto in vas razlikujeta smo v knjigi namenili poseben prostor tudi za vprašanja o Lokvi.
Žal nam je epidemija prekrižala načrte za dokončno izpeljavo projekta, zato načrtovanega obiska Lokve in izleta po Sežani nismo uspeli izpeljati. Vseeno smo ugotovili, da ima Sežana veliko starih in novih zgradb, blokov in hiš. Med njimi smo iskali razlike in podobnosti, med sprehodom smo ugotovili, da je v eni izmed hiš živel pesnik Srečko Kosovel, sedaj pa je ista stavba namenjena izobraževanju odraslih. Raziskali smo veliko parkov, igrišč in ulic in tako odkrili veliko zanimivih kotičkov.
Ker slike povedo največ smo vse naše raziskovanje tudi slikovno dokumentirali. Sproti smo naše raziskovanje tudi urejali v posebni dinozavrovi mapi, ki je bila ves čas na ogled vsem staršem, zelo radi pa so jo v roke vzeli tudi otroci, ki so se spominjali kje smo bili, kaj smo videli in ob tem tudi urejali in si izmišljevali načrt za nadaljno raziskovanje mesta Sežana.

Dostopnost