DogodkiSežana Lehte

Unescova nagrada

S skupino Pikapolonice iz vrtca Sežana, enota Lehte smo prejeli UNESCO-vo nagrado za sodelovanje na natečaju ob svetovnem dnevu knjige – 23.aprilu. Otroci so si izmislili izvirno zgodbo z naslovom Stric in hruška in jo tudi ilustrirali. Poslali smo jo na nagradni natečaj in zanjo prejeli knjižni nagradi: Anja Štefan – Sadje iz naše ladje in kuharsko knjigo Mateje Reš – Kuham.

Izmišljanje zgodbe pa je bilo del projekta Eko šola, v okviru katerega smo se z otroki pogovarjali, kaj moramo delati da bomo zdravi. Izhajala sem iz njihovega znanja in izjav. Večina je vedela, da moramo jesti zdravo hrano. Najprej so našteli različno sadje in zelenjavo. To pa je bilo najboljše izhodišče za našo izmišljeno zgodbo. Uživanje zdrave hrane smo povezali z gibanjem in počitkom ter skupaj naredili plakat – zdravje v vrtcu. Izdelali smo sadno solato in se igrali didaktično igro: Naj zamenja stol (sadna solata). Z Darijo sva jima z lutkami zaigrali tudi igrico Sadni prepir, nato pa so z njimi zaigrali še otroci. (Edi Majaron). Na drevesni diagram so zalepili slike hrane, ki je zdrava in ni zdrava.

Proces učenja sva dokumentirali s fotografijami. O poteku projekta sva starše obveščali na oglasni deski in preko elektronske pošte v času korone. Mnogi so se z otroki doma o temi pogovarjali, kar je bilo razvidno iz njihovih izjav in otrokom čestitali ob prejetju nagrade. Eden od staršev je izjavil da je zgodba zelo poučna.

Preko izkustvenega učenja in različnih dejavnosti so otroci spoznavali da jim gibanje, uživanje zdrave hrane in počitek pomagajo ohranjati zdravje. S tem pa sva zagotavljali tudi spodbudno in varno učno okolje.

 

STRIC IN JABOLKO (IZMIŠLJENA ZGODBA)

 1. JABOLKO JE PADLO NA STRIČEVO GLAVO IN JE IMEL BUŠKO.
 2. JE UGRIZNIL V JABOLKO, JE BILO DOBRO IN JE CELO POJEDEL. STRIC JE BIL POTEM ZDRAV.
 3. V JABOLKU SO BILE MRAVLJE IN ČRVIČEK.
 4. POTEM JE ŠEL DOMOV. JE HODIL TAKO. (POKAŽE)
 5. DOMA JE JEDEL JAGODE, MALINE, BANANO IN HRUŠKO.
 6. SADJE JE DAL TUDI SVOJI MAMI. JE BILA VESELA IN ZDRAVA.
 7. PTIČKOM JE DAL SEMENA.
 8. OTROKOM JE DAL BANANE, HRUŠKO, MALINE IN JAGODE.
 9. BILI SO ZDRAVI IN SO LAHKO ŠLI V VRTEC.
 10. OTROCI SO SE V VRTCU IGRALI IN SO JEDLI HRUŠKO. JEDLI SO PRŠUT IN SALAMO IN JABOLKO, DA BI BILI ZDRAVI.
 11. OTROCI SO ŠLI NA SPREHOD IN SO VIDELI HRUŠKO NA DREVESU. PADLA JE NA TRAVO.
 12. OTROCI SO JO UGRIZNILI IN POTEM SO BILI ZDRAVI.

KONEC

 

Za enoto Lehte: Mirjam Štukelj in Darija Tavčar

Dostopnost