Mesec oktober je v našem vrtcu zaznamovan z res pestrim dogajanjem. Teden otroka je letos potekal pod sloganom «Skupaj se imamo dobro«, zato smo naše dejavnosti prilagodili temu cilju. Otroci obeh skupin so tako lahko prehajali med obema igralnicama, se družili in se igrali skupaj. V naš vrtec smo povabili tudi otroke iz Vrtca pri OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad. Naj povemo, da sodelovanje med vrtcema poteka že več let, vendar nam je korona zadnji dve leti onemogočala fizične stike. Njihovega obiska smo se tako zelo razveselili. Najprej smo si skupaj ogledali prostore našega novega vrtca, se igrali v igralnicah in na našem igrišču. Našim vrstnikom smo pripravili tudi presenečenje – spekli smo jesenske palačinke z čokoladno – lešnikovim nadevom, ki smo jih vsi z veseljem pojedli. Z oceno otrok, da je bil dan »zabaven«, smo se razšli in se strinjali, da smo se skupaj imeli ne le dobro, ampak odlično.

V skupini Sončki je praktični del usposabljanja opravljala dijakinja Eva, ki se v svojem prostem času uči solo petja v glasbeni šoli v Ilirski Bistrici. Seveda smo jo prosili, če bi se nam lahko predstavila tudi kot pevka, z veseljem nam je ustregla. Lepo oblečena in urejena nam je v našem večnamenskem prostoru zapela slovenski slavospev, avtorja Hrabroslava Volariča: Dekliška tožba. Vsi smo bili navdušeni, saj smo tako lahko spoznali tudi drugačno zvrst glasbe. Požela je res velik aplavz . Hvala, Eva! Naj omenimo še, da so kot predskupina na tem mini koncertu nastopili naši najmlajši, Sončki,  in  nas »ogreli« s pesmico Od glave do peta, ob kateri smo se vsi malo razmigali.

Vsi otroci, ki naslednjo jesen odhajajo v šolo, so se 14. oktobra udeležili Mini olimpijade v Hrpeljah, kjer so na različnih poligonih preizkušali svoje gibalne veščine. Za prevoz se zahvaljujemo podjetju Avtoexpert iz Materije.

Oktober je mesec požarne varnosti, zato smo se odločili, da obiščemo naše prve sosede, gasilce PGD Materija, ki so se  prijazno odzvali na našo prošnjo in nas povabili na obisk. Predstavili so nam prostore gasilskega doma, vozila in nam povedali, v katerih primerih vse pomagajo. Po teoretičnem  je sledil še praktični del, lahko bi rekli skoraj mini usposabljanje. Na poligonu so nas pričakale t.i. brentače z vodo in cevjo, ter na podstavku prazne konzerve, ki jih je bilo treba kar najhitreje vreči s podstavka. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bila naloga zelo zabavna, na trenutke  malo mokra, kmalu smo ugotovili, da smo med nalogo krepili tudi ekipni duh, kar je pripomoglo  k uspehu. Impozanten je bil za nas tudi prikaz nepravilnega gašenja gorečega olja v ponvi, saj je bil visok ogenj še dolgo tema pogovorov v vrtcu. Hvala še enkrat ekipi gasilcev za tako lepo predstavitev, prepričani smo, da ste s svojim pristopom pridobili  bodoče kolegice in kolege iz naših vrst😊.

Besedilo: Tanja Škerjanc

Fotografije: arhiv enote Materija