Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« se je začel v slovenskih vrtcih in šolah izvajati leta 2010 z namenom spodbujanja zdravega načina prehranjevanja in s tem zdravega življenjskega sloga. Pri tem je zelo pomembno, da že v zgodnjem otroštvu pričnemo z vključevanjem zajtrka v prehrano posameznika in da o pomenu zajtrka obveščamo že otroke. Hkrati se projekt izvaja v podporo domačim pridelovalcem hrane. Gre za poudarjanje pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja, ohranjanja podeželja in seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.

Otroke osveščamo o pomenu čebel in prednostih lokalno pridelanih živil. Lokalno pridelana hrana je okusnejša in bolj zdrava, čebele pa skrbijo za opraševanje in pomembno prispevajo k pridelavi lokalne hrane.

V času zajtrka nas je obiskal čebelar, gospod Slavko Cerkvenik iz Prelož. Predstavil nam je delo čebelarja in pripomočke, ki jih čebelar pri svojem delu potrebuje. Seveda nam je povedal veliko zanimivega o pridelovanju medu, propolisa, cvetnega prahu in pomenu čebel. Podaril nam je tudi med s katerim si bomo obogatili zajtrk.

Hvala čebelarju, da je z nami delil svoje znanje o čebelah in nas tako naučil nekaj novega.

Za enoto: Kocjančič Gabrijela

Fotografije: Godina Laura