Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdravje, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

V vrtcu smo ga obeležili skupaj z učenci in strokovnimi delavkami podružnične šole Lokev.  Na šolskem igrišču smo se ob glasbi razgibali, razvedrili in veselili.

Za ta dan smo si izbrali ples. Se sprašujete, zakaj? Zelo preprosto.

Največkrat slišimo »Ples je zabava in veselje. Ples je gibanje, ki zahteva ritmični in melodični posluh in … za ples je potreben talent«. Otroci s tem niso obremenjeni. Ko plešejo, se neskončno zabavajo, se igrajo brez igrač, veselje doživljajo glasno, vriskajoče in gibajo svobodno, občutki zadovoljstva in sproščenosti kličejo po »še«. Ravno to intenzivno čustveno doživljanje, zabava in igra so najmočnejša in največja motivacija, da otrok v dejavnost angažirano vloži sebe in vztraja. Ples v skupini je dejavnost, ki povezuje in kjer se otroci in odrasli učimo drug od drugega in s tem delimo razumevanje sveta, v katerem živimo.

Plesni pedagogi velikokrat povedo, da ples nedvomno izboljšuje vse motorične sposobnosti in da je lahko osnova za veliko športov.

Zaplešite z nami tudi vi!

Za enoto: Kocjančič Gabrijela

Fotografije: Laura Godina