Lokev

Moja vas

V skupini Žabice smo bili v letošnjem šolskem letu vključeni v projekt UNESCO –

Naš kraj njegova kulturna in naravna dediščina.
Skozi vse letne čase smo raziskovali naš kraj z okolico.
Veliko smo v gozdu, saj nam ponuja nešteto naravnih materialov za igro. Materiale smo prinesli tudi v vrtec in se z njimi igrali ob tednu otroka. Naš projekt je počasi začel dobivati podobo.
Najprej smo postali igrivi arhitekti. Iz lesa, različnih kock, plastelina, magnetov, kartonastih škatel smo izdelali različne stavbe.
V gozdu smo našli primeren prostor in začeli graditi bivališče za živali, ki je na koncu postalo pravi bivak.
Obiskali smo skoraj vse domove naših otrok in ugotavljali razlike. Opazili smo, da nekateri živijo v starih hišah drugi v novih, nekateri imajo balkon drugi dvorišče, strehe so rdeče ali pa sive. Ugotovili smo tudi, da po žlebovih teče voda in da vse hiše imajo hišno številko.
Vsak otrok je izdelal svojo hišo iz kartonastih škatel, starejši otroci so svojo hišo še narisali. Dodali so stanovalce in številko hiše, saj če ne poštar ne ve kam prinesti pošto.
Že na začetku šolskega leta smo se dogovorili s skupino Dinozavri iz vrtca Sežana, da bomo sodelovali. Vaški otroci bodo mestnim otrokom predstavili svojo vas in obratno. Ugotavljali bomo razlike med mestom in vasjo.
Otrokom iz skupine Dinozavri smo pripravili plakat. Na plakat smo zalepili fotografije naših znamenitosti in razlik med mestom in vasjo. Zanimalo nas je ali imajo v mestu pašnike z ovcami in konji, štirne, kakšne hiše imajo…Plakat smo dali v kuverto in poslali v vrtec – mesto Sežana.
V veselem pričakovanju smo prejeli pošto otrok iz Sežane. Pripravili so nam knjižico s polno informacij. Zanimalo jih je ali imamo v naši vasi bloke, trgovine, semaforje in še bi lahko naštevali. Opisali in narisali so nam njihov vrtec, ki je veliko večji od našega.
Žal se je naš projekt zaradi virusa ustavil na pol poti.
Kljub temu so otroci vzbudili zanimanje za stavbno dediščino, videli, česar običajno ne vidijo, se naučili novega načina opazovanja vsakdanjega okolja. Spoznali osnovne principe gradnje v naravi ter se povezali in sodelovali s prijatelji iz vrtca Sežana.

Za enoto Lokev: Branka Trampuš in Saša Teraž


Dostopnost