Komen

Naš suhozid stoji

Skupini JEŽKOV in ČEBELIC sta se v letošnjem šolskem letu podali v Unesco-v nacionalni projekt ŽIVIMO SKUPAJ.

Cilj projekta je Spoznavanje kulturnih, naravnih in geografskih značilnosti domačega kraja, domačih obrti in običajev. Sam projekt je naravnan k praktičnemu delu uporabo naravnih materialov vezanih na tradicijo domačega kraja ter medgeneracijskemu druženju in ustvarjanju. Oblikovali smo ožji tim, v katerega smo poleg treh staršev povabili in vključili še štiri dedke oz. po naše nonote. Skupaj s slednjimi smo za začetek popravili delno porušen suhozid pod vasjo Divči. Ob tej priložnosti so nam nonoti povedali številne zgodbice iz svoje mladosti – kaj vse so počeli, kako so pasli živino, ”robutali” krompir iz njiv in ga pekli,… Med drugim smo izvedeli  tudi čemu je namenjen suhozid.

Na lep jesenski popoldan pa smo se na medgeneracijskem srečanju s starši in starimi starši, pod budnim očesom že prej omenjenih štirih nonotov in enim očetom, tudi sami preizkusili v gradnji suhozida. Zgradili pa smo tudi nekaj kamnitih ognjišč v katerih smo si na žerjavici spekli krompir.

Prav vsi, ki smo se srečanja udeležili smo zavihali rokave in uspelo nam je – naš suhozid stoji!

Ekipi t.i. ožjega tima (nonotom: Severinu, Ladiju, Silvotu in Markotu ter tatu Roku) se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo za vso pomoč.

Za enoto Komen: Agata Masten

Dostopnost