Hrpelje

“Kam z odpadnim materialom?” pri Miškah

Skupina Miške iz enote Hrpelje, vrtec Sežana, smo se v letu 2021/22 vključili v UNESCO-v projekt »Kam z odpadnim materialom«. To generacijo otrok smo sicer že pred tem seznanjali in vzgajali v skrbi za okolje ter s to tematiko nadaljevali tudi v sklopu tega projekta (oktober 2021 – februar 2022).

Razvrščanje odpadkov, ločeno zbiranje, odlaganje na ekološke otoke, skrb za čisto okolje in ponovna uporaba so bile teme, ki smo jih spoznavali in poglabljali ves čas našega bivanja v vrtcu in so postale tudi naša rutina in vsakdanjik.

K sodelovanju smo ob tem povabili tudi starše otrok, ki so nam pomagali z zbiranjem odpadkov, ločevanjem ter skrbjo za čisto okolje.

Preden smo naše odpadke ponovno uporabili v koristen namen, smo si načine in metode predelave pogledali s primernimi video vsebinami (animirani filmi).

Iz odpadnega materiala smo na pobudo otrok, ki imajo radi glasbene dejavnosti, izdelali glasbene inštrumente, ki nam sedaj popestrijo marsikateri dopoldan.  

Tudi ob tradicionalnem slovenskem zajtrku smo hodnike vrtca »okrasili« s čebelami iz odpadne embalaže.

Odpadni material je bil uporabljen tudi pri izdelavi novoletnih okraskov, ki smo jih uporabili za okrasitev novoletne jelke in skupnih prostorov vrtca.

Veliko smo se z odpadnim materialom tudi igrali, pri tem so se rojevale razne domišljijske igre, tulec je postal daljnogled, škatla je postala lonec, embalaža kinder jajčk je postala krompir. Iz plastenk smo izdelali snežake, ki so služili kot motivacija pri tvorbi domišljijskih zgodb. Iz odpadnih zamaškov pa smo izdelali ptičjo krmilnico, ki smo jo postavili na igrišče vrtca in kasneje v njej krmili ptice.

Iz odpadnih materialov smo naposled izdelali še razne družabne in didaktične igre, ob katerih so otroci urili grobo in finomotoriko, spoznavali barve, razvrščali, urejali in se nasploh imeli lepo. Bili smo zelo ustvarjalni, saj se je navadna kartonska škatla v trenutku spremenila v avtomobil, vagon ali kaj tretjega. 

Besedilo: Tamara Mavrič

Fotografije: Tamara Mavrič in Karmen Petrovič

Dostopnost