Hrpelje

Živimo skupaj

V sklopu projekta Živimo skupaj smo se čez celo leto medgeneracijsko družili, navajali na strpnost, spoznavali tradicijo našega kraja in ozaveščali o skrbnem ravnanju z odpadki .

V jeseni smo za teden dni igrače nadomestili z naravnim materialom, z njim ustvarjali, se učili in igrali.
Mesec december je bil idealna priložnost za spoznavanje starih tradicij. Pogovarjali smo se, kaj so jim povedali stari starši o praznovanju božiča nekoč, katere jedi so pripravljali. Tudi sami smo pripravili piškote in jih spekli v vrtčevski kuhinji. Sami otroci so ugotavljali, da je domača hrana bolj zdrava.
V januarju, smo dan brez multimedije obeležili z raziskovanjem iger in igrač starih staršev v preteklosti. Izhodišče za to dejavnost nam je bilo razmišljanje o tednu brez igrač, kako smo se takrat igrali in stare fotografije, kako so se otroci nekoč igrali. Večino časa so otroci nekoč preživeli na ulici s svojimi vrstniki in se igrali skrivalnice, ristanc, Ali je kaj trden most?, …
Za nalogo so doma morali povprašati dedke in babice, kako so preživljali prosti čas. Ta dan so se otroci igrali družabne igre, se seznanili s pojmom strpnost in se nanjo tudi navajali.
K trajnostnemu načinu življenja smo prispevali z ozaveščanjem otrok, zakaj ločujemo odpadke in kako so odpadki za naravo škodljivi. Spoznali so novo besedo, reciklirati. Sami smo reciklirali papir in naredili čisto svojo čestitko za mame in starejše občane v dnevnem centru naše občine. Žal pa nam je Covid-19 preprečil obisk in druženje s starejšimi občani.

Erna Fabjančič

Dostopnost