Dutovlje

Pri Metuljih ustvarjamo s fotografijo

Fotografija je medij, ki zelo pritegne otroke. Prav tako je lahko zelo zgovorna in lahko otroke spodbuja, da brez besed poskušajo povedati zanimive zgodbe in dogodke, ob tem pa je lahko odličen pripomoček za spodbujanje govornega razvoja vseh otrok, saj omogoča od preprostega opisovanja, kar otrok vidi, do kompleksnejšega pripovedovanja o dogodkih, razporejanja po kronološkem redu in seveda opisovanja in pripovedovanja zgodb, ki se porodijo ob fotografijah.

V mesecu novembru smo z otroki v skupini Metulji pričeli z raziskovanjem bolj zabavnega dela fotografije, to je igre s pravimi fotoaparati in uporaba fotografije za zabavne izdelke. Do sedaj so tako otroci fotografirali skoraj vsak kotiček naše igralnice in igrišča ter okolice vrtca, s pomočjo nas odraslih pa so poskušali risati s fotografijo in lasersko lučko, na fotografijo so dorisovali svoj obraz in poskušali uprizoriti določen gib, tako da ga bodo lahko ostali otroci in odrasli ponovili le z pogledom na fotografije, ki si sledijo v določenem zaporedju.

Z raziskovanjem, ustvarjanjem in zabavo smo šele pričeli, najprej imamo v načrtu ustvariti pravi fotografski kotiček v naši igralnici, za trenutek se bomo tudi sami prelevili v fotoaparate in fotografirali z očmi … ampak več o tem v prihodnjih mesecih.

Besedilo: Blaž Ukmar

Fotografije: Blaž Ukmar

Dostopnost