V skupini Žabice smo obiskali sadovnjak in našli polno dreves na katerih so rasla jabolka. Prijazni gospod je vsakemu otroku ponudil jabolko, ki smo ga po poti pojedli. Ugotovili smo, da jabolka rastejo na drevesu, ki se imenuje jablana. Jabolka smo zrezali na krhlje in jih dali v sušilnik sadja. Posušene krhlje smo poskusili in ugotovili, da so zelo slastni. Vita nam je ponudila bio jabolčni sok, ki je bil zelo okusen. Za kosilo so nam kuharice pripravile jabolčni zavitek. Nekaj informacij o jabolkih smo našli tudi v Cicidojih. Prebrali smo pravljico Mala miška in veliko rdeče jabolko. Tako kot je miška kotalila jabolko smo se kotalili tudi mi in se zabavali. Otroci so s suhimi barvicami pobarvali jesensko sadje, ki smo ga uporabili za drevesni diagram. Deklamacijo »Jabolko rdeče hej« smo ritmično izvajali z glasbenimi cevmi.

Ob praznovanju jeseni nam je Nika preko kamišibaja pripovedovala pravljico Jabolko in nam dala nalogo, da jabolko pobarvamo.

Ob slovenskem tradicionalnem zajtrku smo poleg medu in mleka pojedli tudi slastno rdeče jabolko.

Preko izkustvenega učenja otroci skozi doživljanje narave in spoznavanje novega okolja aktivirajo raznovrstne procese kompleksnega mišljenja. Hkrati se čustveno vpletejo, so dejavni in tako razvijajo samozavest, pozitivno osebnost ter občutljivost do sebe in drugih.

 

Besedilo: Branka Trampuš

Fotografije: Ana Smrdel