DivačaDogodki

Pri Pandicah smo zbirali odpadno embalažo

V januarju smo pričeli z zbiranjem odpadne embalaže. K sodelovanju smo povabili starše in prav vsi so se vabilu odzvali. Tako smo čez cel mesec zbrali res veliko količino odpadnega materiala. Najprej smo se z njim igrali. Otroci so si izdelali hiše, trgovine, garažo za avtomobile…Domišljija je delala na polno. O odpadkih smo se tudi pogovarjali, s to temo bomo nadaljevali še v pomladanskih mesecih, saj je ravnanje z odpadki in zmanjševanje le teh izjemnega pomena.

Nato smo v vrtcu praznovali dan zime. Plesali smo ob koreografiji »Mi delamo snežaka«, »Sneženi mož«. In tako smo z otroki prišli na idejo, da bi našo odpadno embalažo uporabili za izdelavo snežakov.

Vsak si je med kopico odpadnega materiala izbral »telo« za snežaka, ga pobarval z belo tempera barvo. Nato pa je prišla na plano otroška kreativnost. Od klobuka iz lončkov, lask iz volne, nosu iz papirja, gumbov, oči iz škatlic, plastičnih krogel, šalov iz blaga, celo snežaka dojenčka z dudo smo dobili. Vsak snežak je bil res izviren in unikaten. Na ta način smo uporabili odpadke na nam prijeten način. Snežaki pa nam bodo ostali in služili kot okras še mnogo let.

Vse to je tudi del Unesco projekta, v katerega smo vključene Pandice. Projekt nosi naslov »Kam z odpadnim materialom?«.

Kot posamezniki se lahko vprašamo, kaj lahko jaz naredim, da bo drugače? Vsako dejanje šteje, odgovarjamo. Začnimo torej vsak pri sebi in zmanjšajmo količino odpadkov. Recikliranje je samo eden od načinov, da to naredimo.

Ta projekt je namenjen predvsem zmanjšanju količine smeti, recikliranju, ponovni uporabi stvari, ki bi sicer romale v koš. Namen je bilo ustvariti stvari, ki bodo služile v drugačen namen uporabe ali kot okrasni predmeti. Nam je uspelo, kajne?

Besedilo in fotografije: Tina Tavčar

 

 

Dostopnost