Divača

Obisk kmetije “Sivček”

Pri Miškah in Žabicah v poletnih mesecih raziskujemo življenje, delo in živali na kmetiji. Tokrat smo se odpravili na kmetijo “Sivček”. Podjetje Sivček iz Divače se ukvarja z proizvodnjo kozmetičnih proizvodov iz sivke, čistili iz sivke, ter ostalimi sivkinimi izdelki. Ker je poleti v naši skupini prisotna tudi deklica s kmetije, smo prišli k njej na obisk, kjer nam je njena družina pokazala sivkina polja, nekaj izdelkov iz sivke ter razkazala tudi kokoši in gosi. Ogledali smo si kokošje jajce, živali nahranili s solato, nato pa smo se v senci preizkusili tudi v obiranju sivke.

Po napornem delu nam je mama Nika pripravila piškote in sok iz sivke. Vsem otrokom sta bila zelo dobra. Sledila je igra ob vonjavah sivke, nabrali smo si tudi manjši šopek, ki smo ga odnesli v vrtec.

 

Kaj so povedali otroci?

“Meni je blo fino jest piškote s sivko. So lepo dišali, prov vijola.”

“Sem dala kokoškam solatko, pa so pomigale z repkom. So rekle hvala lepa za solato.”

“Sem nabrala rožice za mamico, da bo vesela in bo lepo dišala.”

“Jaz sem imela rada, da me je malo pošpricala, da sem dišala in me ne bojo komarčki pikali pik-pik.”

“Meni je blo fajn se guncat, visoko!”

“Meni je bil fin sok, bi ga kar še in še pil.”

 

 

Najlepše se zahvaljujemo družini Korošec, predvsem Niki za gostoljubje, ter Klari in Urbanu, da sta nam razkazala njihovo kmetijo. Družina vas vabi tudi na dneve odprtih vrat s številnimi aktivnostmi, ki bodo potekale ta vikend (24. in 25. 7.) v Divači.

 

Za enoto Divača: Mateja Lah Vojska

Dostopnost