Divača

Mesec glasbe

Glasba je za otroka pomembna že v zgodnjem otroštvu, saj je uho prvi organ, ki se razvije  že v materinem trebuhu. Glasba otroke pomiri in sprosti, zato je pomembno, da otrokom glasbo približamo.
»Eden izmed bistvenih ciljev glasbene vzgoje v predšolskem obdobju je ta,da pri otroku vzbujamo veselje in sproščenost, mu omogočimo doživljanje glasbenih vsebin in hkrati vplivamo na razvoj glasbenih sposobnosti in spretnosti. Zavedati se moramo, kako pomembna je sistematično zasnovana glasbena vzgoja v predšolskem obdobju, sej je zgodnje otrokovo druženje s glasbo tesno povezano z njegovim kasnejšim glasbenim vedenjem”. (Denac, 2010:37)

Mesec marec smo v naši skupini posvetili glasbi. Spoznavali  smo se z malimi ritmičnimi instrumenti. V našem vrtcu jih imamo zares veliko, a smo si vseeno zaželeli, da bi vsak izmed nas imel čisto svojo ropotuljico.

Izdelava je zelo enostavna. Potrebovali smo prazne plastične stekleničke, kamenčke in papir za dekoracijo, ki smo ga s suhimi barvicami porisali. Otrokom sem na mizo pripravila kamenčke in stekleničko . Njihova naloga pa je bila, da lonček napolnijo s poljubno količino kamenčkov. Pri tem so otroci razvijali fino motoriko.
 Ko je bil lonček napolnjen, smo stekleničko zaprli in jo oblepili s porisanim papirjem. In tako so nastale naše eko ropotuljice, na katere tako zelo radi igramo.

Spoznali smo, da lahko tudi iz odpadnega materiala nastane zares super instrument/ igrača.

Prepevali smo različne pesmice, igrali na male ritmične instrumente in lastne instrumente, se pobliže spoznali s flavto, klaviaturo in kitaro. Poslušali in rajali smo na različne zvrsti glasbe.

Za enoto Divača: Nuša Živec

Dostopnost